Svijet

VELIKA BUNDEVA LIČI NA DIVOVSKU LOBANJU Kometa smrti proletjeće pored Zemlje u novembru

Asteroid 2015 TB145, koji mnogi zovu kometa smrti, proletjeće pored Zemlje 11. novembra ove godine.

VELIKA BUNDEVA LIČI NA DIVOVSKU LOBANJU Kometa smrti proletjeće pored Zemlje u novembru
FOTO: PROFIMEDIA

Iako su astronomi prvobitno asteroidu dali nadimak “velika bundeva”, mnogi su ukazali na činjenicu da, zapravo, liči na divovsku lobanju.

Procjenjuje se da je asteroid prečnika od 700 metara, a iako možda djeluje veliko, asteroid je, ustvari, toliko malen da nema nikakvog gravitacionog uticaja na Mjesec ili Zemlju.

Nema opasnosti da bi ovaj asteroid mogao udariti u Zemlju, a ako bi se to kojim slučajem dogodilo, udarac bi uništio omanju državu ili bi pokrenuo veliki cunami.

Otkrili smo da objekt reflektuje skoro šest odsto svjetlosti koje dobije od Sunca. To je slično svježem asfaltu i dok nam je ovdje, na Zemlji, to dosta mračno, i dalje je svjetlije od tipične komete, koja reflektuje od tri do pet odsto svjetlosti. To ukazuje na to da je kometskog porijekla, ali kako nije vidljiv plinski omotač, zaključak je da se radi o mrtvoj kometi – rekao je Višnu Redi iz Planetarnog naučnog instituta u Taksonu, u Arizoni.

Sljedeći put kad ovaj asteroid projuri pored Zemlje, biće to u avgustu 2027. A tada će proći na samo jednoj lunarnoj udaljenosti ili 383.000 kilometara od Zemlje, piše avaz.ba.