Društvo

VELIKE BROJKE PALE ALARME Dragić: Na UKC Srpske 170 hospitalizovanih pacijenata

Situacija sa virusom korona je krajnje alarmantna.

VELIKE BROJKE PALE ALARME Dragić: Na UKC Srpske 170 hospitalizovanih pacijenata
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako pogledamo dnevni izvještaj UKC, imamo 170 hospitalizovanih pacijenata.

Samo u protekla 24 časa smo primili 46 pacijenata, rekao je Saša Dragić, šef Odjeljenja poluintenzivne njege za nehirurške grane

On je za ATV rekao da su u prostoru stare hirurgije u proteklih 48 sati primili 66 pacijenata i istakao da su to velike brojke i alarm za javnost.

On kaže da mlađe osobe sve češće oboljevaju

– Nije u pitanju samo starija populacija sa brojnim komorbiditetima, liječili smo i liječimo mlade pacijente koji nemaju brojna oboljenja – kaže Dragić i dodaje:

– Ukoliko ne dođe do pada broja oboljelih, odnosno ako se ne intenziviraju mjere nošenja maske i socijalne distance ja mislim da ćemo imati jednu katastrofu. Pored toga što liječimo pacijente koji su pozitivni na virus korona, mi imamo i jedan, uslovno rečeno paralelan zdravstveni sistem. Mi imamo i druge bolesti i oboljenja i te pacijente ne smijemo da spajamo. Može se desiti da zbog fizičke nemogućnosti, vozilo hitne pomoći ne stigne na određeno mjesto da preuzme kritičnog pacijenta. Takođe može se desiti u jednom danu velik priliv pacijenata ili potreba za velikim brojem testova, a da fizički nije moguće tako nešto. Svaki zdravstveni sistem, pa u najrazvijenim zemljama u nekom momentu može da kolabira – istakao je Dragić.