Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VELIKI BROJ METALNIH KUTIJA Ovaj grad je prvi UKLONIO BANKOMAT iz starog centra

Biznis
Autor:

Foto: RAS Srbija

Sa fasade zgrade Doma kulture, odnosno prizemlja koje koristi jedan trgovinski lanac, uklonjen je bankomat. Podvig je tim veći što se bankomat nalazio ugrađen u prozor iz kojeg pogled direktno puca na spomenik kulture – Balbijev luk, inače, najprometniji ulaz/izlaz iz rovinjskog starogradskog jezgra, piše Glas Istre.

Skidanje bankomata rezultat je Odluke o komunalnom redu grada Rovinja i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, a koje se tiču opštih kriterijuma za ugradnju bankomata u zaštićenim istorijskim jezgrima.

Inače, unutar kulturno-istorijskog jezgra Rovinja evidentirano je 50 bankomata. Za 39 su predati zahtjevi za odobrenjem lokacije, odnosno dozvolom za postavljanje.

Problem “prekobrojnih” metalnih kutija eskalirao je ove sezone ne samo zbog njihove brojnosti, već i lokacija na kojima su bili postavljeni – od prozora i vrata, preko fasada i izloga. U većini slučajeva, za potrebe njihovog “umetanja” se bušilo, rušilo i širilo, jednom rječju uništavala javna površina.

Paralelno sa javnom, iskorišćavala se i prekrajala privatna imovina, objekti i kuće u privatnom vlasništvu, na kojima se i dodatno zarađivalo. Naime, zavisno od pogodbe između najmodavca i vlasnika bankomata, mjesečna “stanarina” za bankomat iznosila je od dvije do deset hiljada kuna.

Grad Rovinj je među prvima na obali krenuo u obračun sa svima onima koji nemaju dozvolu, odnosno pismeno odobrenje gradskog upravnog odjeljenja za komunalnu privredu i saglasnost konzervatora za njegovo postavljanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO