Svijet

VELIKI IZAZOV Evropa se sprema za zimu bez ruskog gasa

Brisel očekuje da će Rusija svakog časa prekinuti isporuke gasa ka EU , a takva dramatična eskalacija sukoba bi oborila BDP evropskog bloka i do 1,5 odsto.

VELIKI IZAZOV Evropa se sprema za zimu bez ruskog gasa
FOTO: FOCKE STRANGMANN/EPA

Upozorenje Evropske komisije dio je plana za preventivno smanjenje potrošnje gasa od ovog ljeta, kako bi se izbjegle nestašice snabdjevanja zimi, piše Politico.

Rusija je zaustavila ili smanjila isporuke gasa za 12 zemalja EU, kao i zaustavila protok gasovoda Sjeverni tok 1 tokom planiranog održavanja koje bi trebalo da se završi u četvrtak.

Vlade i zvaničnici EU su skeptični da će Moskva ponovo pokrenuti te tokove.

– Radimo pod pretpostavkom da se neće vratiti u funkciju – rekao je novinarima u Singapuru, Johanes Han, prenosi Vol Strit Žurnal.

Pročitajte još

– EU je već počela da predviđa takav rizik i pripremila se za dugotrajno i eventualno potpuno isključenje gasa iz Rusije u svakom trenutku, napisala je Evropska komisija u ažuriranom nacrtu saopštenja, u koji je Politico imao uvid.

Rana reakcija Evrope bi smanjila ekonomsku štetu na oko 0,4 odsto BDP u prosjeku u EU, navodi komisija.

Odlaganje reakcije na odluku Moskve, povećao bi troškove za jednu trećinu, na između 0,6 i 1 odsto BDP. Teška zima bi samo dodatno ugrozila ekonomiju bloka, upozorila je Komisija.

– Troškovi odlaganja u hladnom, zimskom, okruženju značajno bi umnožili troškove za EU, sa uticajem na BDP u proseku između 0,9 do 1,5 odsto, a posebno najugroženije članice – napisala je komisija.

Takođe dodaju da će takve prijedloge zasnivati na članu 122, zakonskoj odredbi koja joj omogućava da donosi zakone kvalifikovanom većinom u Savjetu. To znači da nijedna zemlja ne bi imala veto i da bi parlament na taj način zaobišli.

Targeti za smanjenje korišćenja gasa su u nacrtu i dalje u zagradi, što znači da još uvijek nije odlučeno ništa konkretno, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije