Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Veliki nemar u DOMOVIMA ZA STARE: Pacijenti molili za pomoć, osoblje odgovaralo nakon DVA SATA

Svijet
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U zvaničnom izvještaju kanadske vojske navodi se da su pripadnici oružanih snaga koji su zbog pandemije virusa korona pomagali u domovima za stare vidjeli osoblje kako ostavlja ljude u natopljenim i prljavim pelenama za starije, ignorišu pozive za pomoć i iznova koriste nesterilisanu opremu.

U domovima za stare je oko 80 odsto od svih smrtnih slučajeva od virusa korona u Kanadi. Situacija je teža u provincijama Ontario i Kvebek, gdje je pomagalo oko 1.400 vojnika.

U izvještaju oružanih snaga o pet najteže pogođenih domova u Ontariju navodi se da su štićenici ostavljeni u natopljenim pelenama, među insektima i mravima u sobama.

– U jednom trenutku pacijenti su tražili pomoć ali osoblje nije odgovaralo od 30 minuta do duže od dva sata – ističe se u saopštenju.

Premijer Ontarija Dag Ford izjavio je da je to najteži izvještaj koji je pročitao u životu. On je najavio pokretanje temeljne istrage.

Kanadski premijer Žastin Trudo izrazio je šokiranost i bijes, ističući da Kanada treba da mnogo bolje vodi računa o starijoj populaciji.

Kvebek i Ontario zatražili su od vojske da ostanu duže nego što je prvobitno planirano i Trudo je najavio da će administracija, najvjerovatnije dati odobrenje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO