Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Veliko istraživanje u Danskoj pokazalo: Veza između MMR vakcine i autizma NE POSTOJI

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeola (MMR vakcina) ne uzrokuje autizam, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno u nastojanju da se umire ljudi koji, u sve većem broju, gaje sumnje prema njoj, piše ugledni britanski “Gardijan”.

Studija, objavljena u časopisu “Annals of Internal Medicine”, djelo je danskih naučnika. Obuhvaćeno je 6.517 slučajeva autizma, među 650.000 registrovane djece u Danskoj, koji su praćeni tokom čak 10 godina.

Naučnici su se pozabavili konkretnim primjedbama lobija protiv vakcinacije, kao što je tvrdnja da su određene grupe djece podložnije autizmu zbog MMR vakcine.

Istraživači su, tako, posmatrali blizance, od kojih jedan ima autizam, kao i blizance sa povećanim faktorom rizika od autizma, kao što su stariji roditelji.

Takođe su provjeravali da li ima više slučajeva autizma među djecom koja su prije MMR vakcine primila druge vakcine. Protivnici MMR vakcine takođe su tvrdili da postoje tzv. “klasteri” regresivnog oblika autizma, koje izaziva vakcinacija.

Sve ove teorije su ispitane u studiji i ispostavilo se da su pogrešne, kaže dr Ander Peter Hvid sa Instituta “Statens Serum” u Kopenhagenu.

– Nismo naišli na dokaze koji bi podržali hipotezu o pojačanom riziku od autizma nakon MMR vakcinacije među danskom djecom u cjelini, niti dokaze za hipotezu da MMR vakcina uzrokuje autizam u osjetljivim podgrupama zbog faktora rizika, kao što su sredina i porodica, a ni dokaze o nagomilavanju (klasterima) slučajeva autizma u određenim periodima poslije MMR vakcinacije – navodi se u dokumentu.

Otkud teorija o povezanosti

Teoriju o povezanosti MMR vakcine i pojave autizma plasirao je 1998. godine engleski ljekar Endrju Vejkfild, po struci gastroenetrolog, a koji je na kraju dobio zabranu da radi kao ljekar i izbačen je iz Udruženja ljekara Engleske.

Inače, simptomi autizma obično se ispolje u vrijeme dobijanja vakcine, kada je dijete staro između 12 i 15 mjeseci, što je poslužilo kao jedna od osnova za ovu pogubnu teoriju.

Njegova teorija je diskreditovana, ali sumnja u bezbjednost vakcine i dalje se širi na društvenim mrežama, a u nekim zemljama je čak dovode u vezu s populizmom uperenim protiv establišmenta.

– Sjećam se da je čak i Donald Tramp u predsjedničkoj kampanji prije nekoliko godina na Tviteru pisao da vakcine uzrokuju autizam – kaže dr Ander Peter Hvid sa Instituta “Statens Serum” u Kopenhagenu.

Prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpski infektolog, kaže za “Blic” da je odlično što je objavljena studija danskih naučnika i smatra da će ona konačno da stavi tačku na sve priče o štetnosti MMR vakcine, kao i vezu između nje i pojave autizma kod djece.

– Ta studija upravo je pokazala da je tačno sve što mi, stručnjaci već godinama tvrdimo – veza između MMR vakcine i autizma je bila izmišljena. Tu tvrdnju je plasirao 1998. godine engleski ljekar Endrju Vejkfild, gastroenetrolog. Niti je on stručnjak za vakcine, niti infektolog. Uglavnom, poslije svega toga, on je dobio zabranu da radi kao ljekar i izbačen je iz Udruženja ljekara Engleske – kaže prof. dr Ranković.

Slučaj Japan

Doktor Ranković, navodi još jedan primjer. Prema njegovim riječima, dokaz da MMR vakcina nema veze sa autizmom jeste i situacija u Japanu.

– Tamo se godinama ne primjenjuje MMR vakcina jer je redovnom vakcinacijom stanovništva došlo do takozvane radikacije ili smanjenja na minimum broja oboljelih od te dječje bolesti. Sa druge strane, autizma i dalje ima među japanskom djecom – ukazao je on.

Kako ljekari i nadležni za javno zdravlje mogu da raskrinkaju mit o vezi između MMR i autizma?

Naučnici imaju tri prijedloga: svaki mit o vakcini treba jasno okarakterisati kao takav, drugo, kada ispravljaju netačne informacije, naučnici treba da se usredsrede na ključne činjenice, a ne da pokušavaju da odgovore na sve. Treće, treba ponuditi “alternativno objašnjenje uočenog fenomena”.

Koliko je to sve kasnije uzelo maha, naročito u Srbiji, pokazalo je i saopštenje UNICEF-a. Ova organizacija je upozorila da je broj oboljelih od malih boginja širom svijeta dostigao šokantan nivo, te da se širi među djecom koja nisu vakcinisana. Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je oklijevanje roditelja da vakcinišu djecu jedna od deset najvećih zdravstvenih prijetnji u svijetu.

Pogubna antivakserska kampanja

Takozvani antivakcinaški lobi u Srbiji, ali svuda u svijetu, prema objavljenim informacijama, već 30 godina širi pogubne ideje o tome da su vakcine štetne zbog toga što sadrže razne adjuvanse ili dodatke u vakcini koji služe kao “pojačivači” imunog odgovora, ali i živu, timerosal i druge supstance. MMR vakcinu i svjetski i domaći antivakseri izdvajaju kao posebno štetnu i dovode je u vezu sa pojavom autizma kod djece.

Stručnjaci su to godinama demantovali ističući da se prvi simptomi autizma javljaju baš u periodu kada se djeci daje prva doza MMR vaksine, a to je oko 15 mjeseca života, ali da to nema nikave veze sa primanjem vakcine.

U Srbiji su čak podnijete i tužbe protiv antivakcinaša za širenje panike i straha od MMR vakcine. Stav domaćih stručnjaka, priznatih epidemiologa i infektologa, jeste da su antivakcinaši širenjem pogrešnih informacija i pogubnom kampanjom uticali na to da veliki broj roditelja odustane od vakcinacije dbece što je dovelo do epidemije malih boginja u Srbiji.

(The Guardian, Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO