Kolumne

Viber savez za propast košarke

Umjesto spektakla, cirkus na kraju! U sezoni kad se činilo da se klupska košarka u BiH vraća na mapu regiona napravljena je lakrdija, a najveću krivicu za to snosi kancelarija saveza, kao i čelnici.

Viber savez za propast košarke
FOTO: SRPSKAINFO

Tri kluba Igokea, Spars i Borac – ove sezone su napokon napravili iskorak u regionalnim i međunarodnim takmičenjima. Tim iz Laktaša je došao do Top 16 faze FIBA Lige šampiona. Zatim su izborili polufinale ABA lige u kojem su namučili kasnijeg šampiona Crvenu zvezdu. Spars i Borac su takođe imali odičnu sezonu. Sarajevskom timu je za dlaku izmakla ABA liga, dok su Banjalučani igrali završni turnir drugog ranga takmičenja.

I umjesto spektakla i kvalitetne košarke, na kraju je stigla “nagrada”, kažnjavanje klubova koji nisu željeli da igraju finalni turnir i odluka komesara da ih šalje u niži rang. Naravno da od ove odluke, koju treba da potvrdi Upravni odbor, neće biti ništa, ali je ružno da se o košarci u BiH priča sa smijehom.

Kancelarija je ignorisala zahtjev pet od šest klubova da se ne igra završni turnir, kao i zahtjev Sparsa da se odgodi zbog sumnji na koronu i povrede igrača. Umjesto toga, na brzinu je odlučeno da se finalni turnir igra u Širokom iako je bilo jasno da tri preostala tima neće igrati i titula je odmah dodijeljena domaćinu. Koji savez donosi odluku dan pred finale gdje će se ono igrati i poruku o tome šalje u viber grupu? O tome koliko se vodilo računa o zdravlju igrača svjedoči da je Spars odigrao osam mečeva u 10 dana, Igokea pet u osam i da je samo pukom srećom izbjegnuto da se neko povrijedi.

Kulminacija je to sukoba koji već duže vrijeme vladaju u savezu BiH i lošeg rada koji se odvija u viber grupama, umjesto na sastancima. Ova sezona je od starta bila osuđena na propast. Ušlo se u nju bez propozicija, a zatim su one tokom takmičenja mijenjane. Tako je usred sezone odlučeno da ligu napušta samo jedan klub umjesto tri. I tu se drugi put narušila regularnost. Pojedini klubovi su zbog ušteda raspustili timove, a onda su došli i čudni rezultati, pa je takmičenje bilo na ivici propasti.

Pročitajte još

Koji ozbiljan savez bi u po sezone dva puta mijenjao propozicije, a uz to uopšte nije uvažavao stav klubova niti realnost da jedan klub ne može da istovremeno igra na tri fronta? Igokea, jasno, nije mogla da igra na tri fronta, a umjesto da se u startu to odluči za plej-of, Savez je odugovlačio i na kraju napravio cirkus.

Krivica za ovakvo stanje je na svim akterima. Prvo na čelnicima saveza koji odluke donose u viber grupama, gledajući samo interes grupa iz kojih oni dolaze, zatim kancelariji na čelu s generalnim sekretarom, koja ne vodi računa o zahtjevima klubova. Takođe i na samim klubovima koji su dozvolili da se situacija izmakne kontroli i na kraju dođe do potpunog kolapsa. Jer, jasno je da savez nije ni pravilno registrovan, a pravi sukobi oko toga tek slijede.

Ne dođe li ubrzo do dogovora svih aktera, pitanje je kako će se i da li će se naredne sezone uopšte i igrati liga i na koji način. Jasno je da je vrijeme da svi zajedno sjednu i odluče šta je najbolje za košarku u BiH ili će ovaj trofejni sport doživjeti udarac od kojeg se, barem što se tiče domaćeg prvenstva, neće skoro oporaviti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije