Svijet

(VIDEO, FOTO) Bačen SUZAVAC NA OBAMINU SESTRU tokom masovnog protesta u Keniji: Policija zapucala na demonstrante koji pokušavaju da uđu u parlament

Aktivistkinja Kenije Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsjednika Amerike, Baraka Obame, bila je među demonstrantima na koje je ispred zgrade parlamenta u Najrobiju bačen suzavac.

protesti u Keniji
FOTO: DANIEL IRUNGU/EPA

Kako navode strani mediji, policija je pored suzavca otvorila i vatru na demonstrante koji su pokušali da upadnu zgradu parlamenta, dok se navodi i da je najmanje 10 demonstranata poginulo. Na desetine ljudi je povrijeđeno, a dijelovi zgrade parlamenta su zapaljeni dok su poslanici usvajali zakon o povećanju poreza.

Zakon još uvijek treba da odobri predsjednik Vilijam Ruto.

protesti u Keniji
FOTO: DANIEL IRUNGU/EPA
protesti u Keniji
FOTO: DANIEL IRUNGU/EPA
protesti u Keniji
FOTO: DANIEL IRUNGU/EPA
protesti u Keniji
FOTO: DANIEL IRUNGU/EPA

“Ne mogu više da gledam!”

– Ovdje sam jer, vidite šta se dešava. Mladi Kenijci protestuju za svoja prava. Protestuju sa zastavama i transparentima. Ne mogu više ni da gledam. Bacili su suzavac – rekla je Auma Obama za CNN.

Auma Obama
FOTO: HOMAS LOHNES / EVANGELISCHER PR/EPA

Demonstrant iza nje nosio je transparent na kojem je pisalo “Kolonijalizam u Keniji nikada nije prestao”, a drugi je vikao: “Ovo je naša zemlja. Ovo je naša nacija”, piše Blic.

Dvogodišnja kulminacija sukoba

Pročitajte još

Kancelarija bivšeg predsjednika Obame nije odgovorila na zahtjev za komentar nakon incidenta.

Ruto je pobijedio na izborima prije skoro dvije godine predstavljajući se kao predstavnik siromašnih radnika, ali se našao uhvaćen između suprotstavljenih zahtjeva zajmodavaca kao što je Međunarodni monetarni fond, koji traži od vlade da smanji deficit kako bi dobio pristup više sredstava, i zahtijevi građana.

Parlament je u utorak odobrio nacrt zakona o finansijama, prebacujući ga na treće čitanje. Sljedeći korak je da se zakon pošalje predsjedniku na potpisivanje. Može da ga vrati parlamentu ako ima primjedbi.

Finansijski zakon ima za cilj da prikupi dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza kao deo napora da se olakša veliki teret duga, pri čemu samo plaćanje kamata troši 37 odsto godišnjeg prihoda — vlada je već obećala da će ukinuti predložene nove poreze na hljeb, jestivo ulje, vlasništvo automobila i finansijske transakcije.

Prošle nedjelje, u masovnim protestima širom zemlje, povrijeđeno je najmanje 200 ljudi, dok je jedna osoba poginula. Više od 100 osoba je uhapšeno.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu