Sudbine

(VIDEO) BOŽJI INFLUENSER Tinejdžer Karlo Akutis (15) prvi milenijalac koji će postati SVETAC

Karlo Akutis, italijanski tinejdžer koji je 2006. godine izgubio bitku sa teškim oblikom leukemije sa samo 15 godina, uskoro bi mogao da postane prvi svetac Katoličke crkve iz generacije milenijalaca.

Karlo Akutis
FOTO: SHALOM WORLD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pored ljubavi prema video igricama, među kojima se ističu “Halo”, “Super Mario” i “Pokemoni”, kompjuterskog genija Karla Akutisa najbliži pamte i po tome što je svoje vještine i talente koristio za širenje riječi Božije, zbog čega mu je svojevremeno dato nadimak “Božji influenser”.

Samo nekoliko mjeseci prije svoje prerane smrti, napravio je i specijalizovanu veb stranicu koja dokumentuje Božja čuda.

Dadilja mu usadila ljubav prema crkvi

Možda je najzanimljiviji dio njegovog kratkog, ali veoma bogatog života činjenica da nije poticao iz religiozne porodice, već mu je ljubav prema Katoličkoj crkvi još u ranom djetinjstvu usadila jedna poljska dadilja.

Karlova majka Antonija je u intervjuu za NIT 2020. godine rekla da je od svoje sedme godine išao svaki dan na misu, što ju je dodatno motivisalo da se vrati Crkvi, koju je tokom svog života potpuno zanemarivala.

Nakon što joj je sin preminuo, Antoniju su počeli da zovu ljudi iz cijelog svijeta, sa ličnim svjedočenjima o medicinskim čudima koja se direktno pripisuju njenom Karlu. Među prijavljenim čudima bili su medicinski neobjašnjivi lijekovi od raka i neplodnosti.

Naime, tijelo preminulog Karla prenijeto je u grad Asiz, a na njegov grob često dolaze da se pomole vjernici iz cijelog sveta, koji najčešće traže medicinsko čudo.

Pripisuju mu se dva čuda

Jedan takav slučaj je formalno prijavljen Vatikanu 2020. godine. Radilo se o izliječenju brazilskog dječaka sa urođenim defektom pankreasa koji ga je sprečavao da normalno jede. Papa Franja je prepoznao čudo i proglasio Karla blaženim.

Ovoga puta još jedno čudo se pripisuje oporavku kostarikanske djevojčice koja je zadobila tešku povredu glave pri padu sa bicikla.

“Ograničavao se u igricama čak i sa 8 godina”

Govoreći za CNN njegova majka je sada rekla da je ova vijest “velika radost” i da je Karlo “znak nade” koji pokazuje da je svjetost danas moguća.

Rekla je da je svom sinu kupila Plejstejšn kada je imao osam godina, ali se on ograničio na jedan sat nedjeljno igranja igara jer je bio oprezan da bi to moglo da izazove zavisnost i da je znao za “opasnosti interneta”. Pored kompjutera i igrica, Karlo je svirao saksofon, uživao u fudbalu, volio životinje i snimao kratke humoristične filmove o svojim psima.

Salzano je rekla da je njen sin koristio svoje kompjuterske vještine “ne da radi stvari da zaradi novac ili postane poznat, već da širi jevanđelje i pomaže ljudima”.

Iako je imao slična interesovanja kao druga djeca, budući svetitelj se nije plašio da se izdvoji iz gomile.

Sa 9 godina se istakao među vršnjacima

Njegova majka je rekla da je dječak sa devet godina provodio vrijeme pomažući beskućnicima u Milanu i dajući džeparac onima koji spavaju na ulici. Objasnila je da je on insistirao da ima samo jedan par cipela kako bi mogao da uštedi novac za pomoć siromašnima.

Takođe se nije plašio da se založi za žrtve nasilja i da se odupre pritisku vršnjaka.

Formalno, sljedeći korak je sazivanje sastanka kardinala kako bi se dogovorili oko dodijele statusa sveca i odredio datum stvarne kanonizacije mladog Karla.

Vatikanski stručnjaci tvrde da je kanonizacija Karla Akutisa korisna i za samu Katoličku crkvu, koja godinama tvrdi da bi željela da se poveže sa mlađim generacijama vjernika i da bi željela da modernizuje i prilagodi samu religiju digitalnom starosti, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu