Svijet

(VIDEO, FOTO) HOĆE LI DA GORI BUNDESTAG U toku je najveći štrajk u istoriji Njemačke, Srbin iz Minhena otkriva kakva je situacija

U toku je najveći štrajk u istoriji Njemačke - sedam dana potpune blokade.

Štrajkovi blokirali Njemačku
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Hiljade poljoprivrednika traktorima blokira glavne saobraćajnice i nalazi se ispred ključnih vladinih institucija.

Sindikati su odlučili da podrže proteste poljoprivrednika i izvedu radnike na ulice, a vještačka inteligencija već pravi snimke na kojima gori njemački Bundestag.

Politikolog Vlastimir Vidić uključio se u program “Jutro na Blic” iz Minhena, gdje je analizirao trenutnu situaciju u Njemačkoj.

Pročitajte još

Vlastimir Vidić ističe da su ovo svakako najveći protesti ne samo u istoriji Njemačke, već je siguran da će ući i u istoriju evropskih protesta.

Po svoj prilici ovaj štrajk neće ostati samo poljoprivredni, priključuju mu se i mnoge druge branše, poput zanatlija, mašinovođa… Ispostavilo se da su poljoprivrednici ispali najodvažniji i da su preuzeli ono što su nekada radili radnici – kaže Vidić.

FOTO: BLIC TV/SCREENSHOT
FOTO: BLIC TV/SCREENSHOT

Ističe da je blokada puteva specifična, jer ranije Ministarstvo bezbjednosti nije dozvoljavalo bilo kakve akcije kada su bili protesti, ali ovaj put, kaže, nisu mogli to da spreče.

Nezadovoljstvo taloženo godinama

Prvo kovid, pa rat u Ukrajini, inflacije i na kraju ukidanje subvencija za plavi dizel, uz to najavljeno je i da će subvencija mlijeka sa 60 pasti na 40 centi po litru, samo su neki od nataloženih problema njemačkih poljoprivrednika. Oni uviđaju da se neke stvari odvijaju u baš lošem smjeru, ističe Vidić.

– Uvedena je mjera bescarinskog uvoza žita iz Ukrajine, ranije je dolazilo izuzetno jeftino u Njemačku iz Poljske i tako dalje, tako da poljoprivrednici vrlo to jasno oslikavaju ono što se dešava na tržištu. Sa druge strane mora se biti iskren i reći da ako su igdje poljoprivrednici mogli da zarade i da relativno dobro žive to je svakako bila Njemačka na svojih 256.000 gazdinstava u kojima radi blizu milion ljudi – kaže Vidić.

Iako broj zaposlenih pada iz godine u godinu, kako kaže njihov predsjednik udruženja – poljoprivrednici ne žele da “umiru polako”.

Pročitajte još

Snažan demokratski signal ili pokušaj državnog udara

Predsjednik Narodne partije Manfred Veber hvali proteste poljoprivrednika kao snažan demokratski signal, dok Vlada Njemačke navodi da je ovo pokušaj državnog udara.

Vidić sa druge strane ističe da će posljedice po ekonomiju biti vidljive brzo.

Štrajkovi blokirali Njemačku
FOTO: Y FILIP SINGER/EPA

– Svaki dan zastoja rezultiraće da se dešavaju minusi u poslovanju. Ako samo transport i logistika stanu na nekoliko sati, to je već kašnjenje u isporuci robe, a onda znači i plasmanu i prodaji robe. Tako da će ovo biti izuzetno vidljivo već u par nekoliko mjeseci. Pitanje je i da li će se oni zaustaviti. Ovo je prilika i za opoziciju da iskoristi ovu kritičnu situaciju i infiltrira se u ove proteste, iako udruženja poljoprivrednika traže da se svi ti pokreti politički povuku iz ovih protesta – kaže Vidić.

Vještačka inteligencija pustila video u kome gori Bundestag

Vidjećemo da li će se sve završiti u vremenskom okviru od nedjelju dana. Takozvano finale trebalo bi da bude u Berlinu, 14. januara.

Sa druge strane Njemački ministar ekonomije Robert Habek upozorava na, kako je rekao, moguće infiltracije ekstremista na protestima poljoprivrednika, koji bi usmjerili proteste u zapaljivom smjeru.

– Dešavaju se incidenti, prolaznici ili putnici koji putuju jednostavno postaju nervozni i bilo je par konfliktnih situacija između njih i poljoprivrednika. Na jednom programu vještačke inteligencije pojavio se video klip kako gori Bundestag, kako je zapaljen – kaže Vidić.

Iako ne vjeruje da se baš u ovoj mjeri stvari mogu izmaći kontroli, ostaje pitanje kome je u interesu da sve funkcioniše ovako dobro, što se tiče protesta. Ističe i da smatra da iza svega ovoga može da stoji cilj da cjelokupna privreda na globalnom nivou krene u jednom sasvim drugom pravcu.

Njemačka vlada proteste ocijenila kao skandalozne

Njemačka vlada proteste je ocijenila kao skandalozne i pozvali su na razumijevanje, te istakli da nikakvi protesti neće pokolebati vladu da nastavi sa uštedama i reformama. Na osnovu ovoga Vidić smatra da kompromis poljoprivrednika i vlasti nije moguć.

– Uočen je rekordan pad popularnosti vlade Olafa Šolca. Ankete pokazuju da je popularnost poslijeratne njemačke vlade nikad gora. Predviđanja su da će u jednoj od tri pokrajine u bivšoj istočnoj Nemačkoj sigurno AFD dobiti apsolutnu većinu. Već se pojavljuju naslovi u medijima da bi Boris Pistorijus, ministar odbrane u sadašnjem sastavu njemačke vlade, mogao biti nasljednik Šolca. Dakle, samo da dođe do rotacije između njih dvojice i da bi to možda bio najblaži oblik neke promjene kako bi se dočekali sledeći izbori – zaključio je Vidić za “Blic TV“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu