Politika

(VIDEO, FOTO) "Principijelna pozicija Rusije prema BiH" Dodik i Cvijanovićeva razgovarali sa Lavrovom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Antaliji sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Sergej Lavrov
FOTO: SRNA
Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Sergej Lavrov

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pozdravila je Lavrova na početku sastanka, ali zbog učešća na Diplomatskom forumu u Antaliji nije mogla da mu prisustvuje.

Cvijanovićeva je rekla da visoko cijeni principijelnu poziciju Rusije prema BiH baziranu na dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Saglasni smo da je unutrašnji dijalog, a ne strani intervencionizam, jedini put ka boljoj i uspješnijoj budućnosti – napisala je Cvijnovićeva na “Instagramu”.

Dodik je istakao da su na sastanku sa Lavrovom reafirmisali projekte izgradnje gasovoda.

Milorad Dodik i Sergej Lavrov
FOTO: SRNA
Milorad Dodik i Sergej Lavrov
FOTO: SRNA
Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Marija Zaharova
FOTO: SRNA

Obavijestili smo Lavrova da se realizuju neki projekti, koji su prethodno dogovoreni, jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Lavrov je za to zainteresovan, jer je jednom prilikom prisustvovao lokaciji, na kojoj se gradi hram. Rekao sam da očekujemo da će se prva zvona tog hrama osveštati do kraja godine – dodaje Dodik.

On je naveo, da su razgovorali i o sveukupnoj situaciji u svijetu.

– Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike, jer su obilježja te politike dupli aršini – navodi Dodik.

Kako on navodi, ono što je ključno o odnosima Rusije i Zapada, jeste da Zapad nije poštovao dogovor, misleći na dogovor iz Minska.

 Rusi su jedno jasno rekli, da žele da ostanu u tom dogovoru, kada su vidjeli da su prevareni, odlučili su da brane svoje stavove – ističe Dodik.

Pročitajte još

Dodao je dodao da je na sastanku bilo riječi i o privrednoj saradnji, odnosno da se pokrene priča o izgradnji gasovoda.

– Moraćemo naći način da to riješimo, da je to realizovano ranije, imali bi veći priliv stranih investicija. Mislim da su nam tu Bošnjaci napravili veliku štetu. Ta ozbiljna prilika, urušena je od strane Bošnjaka i Sarajeva, to treba da se zna – naglasio je Dodik.

Dodik je ovom prilikom istakao da se Lavrovu zahvalio na posjeti Rusiji, sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i na dobijanju ordena.

Dodik, Cvijanovićeva i Lavrov borave u Turskoj na poziv predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kao učesnici trodnevnog Diplomatskog foruma.

Dodik je uoči početka sastanka s šefom ruske diplomatije razgovarao i sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom.

Prethodno je razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji se nešto ranije obratio na Forumu liderima država koji su prisustvovali svečanom otvaranju.

Za večeras je planiran sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije