Sudbine

(VIDEO, FOTO) “Savjest mi je čista i ne očajavam” Baka Katica (78) iz Zenice JEDINI JE STANOVNIK SELA, sama nosi drva, obrađuje baštu i pravi rakiju

Katica Mijić (78) iz Bilivoda kod Zenice godinama živi potpuno sama u selu. Njene komšije pobjegle su od rata i više se nisu vraćale. Iako je potpuno sama i jedini stanovnik Bilivoda, kaže da se ne osjeća usamljeno.

Katica Mijić
FOTO: SREĆKO STIPOVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

 Ponekad joj dođe rodbina i prijatelji, a i ona sama uvijek gleda da nađe sebi neki posao. Voli da čita i plete, gaji povrće, sadi cvijeće, a nedeljom posjećuje crkvu. I pored toga što je jedini stanovnik Bilivoda i što ima godina, uvijek gleda vedriju i ljepšu stranu života.

Ova zima nije joj bila strašna, kako kaže. Drva je sama donosila do kuće, a kako kaže, do crkve ide samo taksijem.

– Dok se voda ne smrzne u kući za mene je dobro. Poneko mi je dolazio, danas sam se nadala kumovima. Imam rođake, oni mi dođu, donesu, ne osjećam se usamljeno. Platim auto do crkve – kaže Katica u razgovoru za Jutjub kanal Srećko Stipović.

Obrađuje baštu, sadi paprike, jer kako kaže ne želi više da je varaju na pijaci.

– Imam sve svoje, luk, krompir, iz zamrzivača mahuna, luka, kiseli kupus, prava domaćica. Imam 78 godina. Hvala Bogu ne mogu da se žalim na zdravlje, malo se zadišem dok iznesem drva, ali to je normalno. Slabo dolaze ljudi ovde, nemaju gdje noćiti. Pokušali su neki da obnove kuće, ali nema ništa od toga – kaže Katica.

Katica Mijić
FOTO: SREĆKO STIPOVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT
Katica Mijić
FOTO: SREĆKO STIPOVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT
Katica Mijić
FOTO: SREĆKO STIPOVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na njenom stolu uvijek ima kafe i rakije, pa čak i piva. Šljive od kojih pravi rakiju uglavnom bere sama, a kako kaže, nikada joj nije dosadno.

– Sama sam brala šljive, najgori problem mi je što taksijem moram na misu. 20 maraka mi uzme da odem i da me vrati. Imam dvije sestre, nije meni dosadno, volim da čitam. Volim križaljke, a volim i plesti. Uvijek sebi nešto nađem. Pretresla sam sve, ko hoće raditi, nađe sebi posla. Nije to zabava, već koristan rad. Uvijek se nešto nađe. Sjećanja iz mladosti ima, ali eto… Život je takav, što je bilo prođe. Lijepe se uspomene zadrže – kaže Katica.

Pročitajte još

To što je jedini stanovnik u selu ne djeluje joj strašno, prenosi Alo.

Meni to ne djeluje strašno. Drugima djeluje. Ne osjećam ja toliko da sam ugrožena. Jedva čekam da sadim cvijeće, čamotinju nemam, normalno spavam, nemam da me nešto tišti. Savjest mi je čista i ne očajavam. Naslijedila sam penziju, racionalno trošim, nisam raspikuća, platim račune. Garderobe mi donesu od strica kćerka, sve mi donese… Ne pamtim kada sam šta kupila- kaže Katica.

Priznaje da, iako nekad malo zastane, pamćenje je veoma dobro služi.

– Borim se koliko mogu, ne da mi se mirovati. Evo neke šrafove sam morala odvrnuti danas. Za prvi maj sam posijala četiri vrste gra. Tikvica, stambolki, kupus za rasadnik… Paprike mi se mogu već presađivati. Povrće proizvodim za sebe. Pješke teško mogu, ali motikom lako. Nisam naučila auto da vozim i da kosim. Sve ostalo mogu. Noge me poboljevaju. Starost je učinila svoje, ali nemam se šta žaliti kad sve skupa uzmem u obzir, i povratak i samoću sada… nemam se za šta žaliti, ide dobro – kaže ova neobična žena.

Njena priča broji gomile pregleda na društvenim mrežama, a pozitivni komentari na račun baka Katice samo nižu:

„Divna gospođa, predivna, želim joj puno zdravlja, kako lijepa žena, pametna i kulturna…“, samo su neki od komentara na račun baka Katice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije