Banjaluka

(VIDEO, FOTO) Tito, Hitler i Karađorđe zajedno u kafani: Jedan pab u Banjaluci ima kolekciju od 700 vrsta ovog pića

Zamislite da ujutru pijete kafu, a preko puta vas Tito, Hitler i Karađorđe: stoje jedan do drugog i mudro ćute. E takvo nevjerovatno iskustvo možete doživjeti u centru Banjaluke, u jednom pabu koji ima prilično dugu tradiciju.

pivo
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER

U ovom lokalu goste će, uz dobru kafu i ljubazne konobare dočekati i posebna atrakcija: ako smo dobro izbrojali, više od 700 vrsta piva iz raznih krajeva svijeta.

Istina, sva ta italijanska, češka, njemačka, američka… industrijska i zanatska piva nisu za piće, nego samo za gledanje. U pitanju je svojevrsna izložba, pa ne bi bilo ni korektno, a bogami ni zdravo, piti “eksponate”, jer neka od ovih piva su proizvedena prije 10 ili čak 20 godina.

Dok stalni gosti ovog paba uopšte ne obraćaju pažnju na kolekciju piva, vjerujući da su ona tu otkad postoji kafana i da u njima nema ničeg posebnog, oni koji prvi put kroče u lokal, zapaziće da su na polici, jedan uz drugog, postrojene tri dobro znane istorijske ličnosti: Tito, Karađorđe i Hitler.

Dok je Karađorđe, odnosno crno pivo “Crni Đorđe”, Banjalučanima dobro poznat domaći brend, sa pivom “Hitler” i “Tito” stvar je malo komplikovanija.

pivo
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
pivo
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
pivo
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
pivo
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER

Oba ova piva proizvedena su prije desetak godina u Italiji, ali u različitim “edicijama”. Pivo “Tito” je iz serije “Nostalgija”, dok Hitlerovo pivo spada u kategoriju “Banditi”. Zanimljivo je da pivo “Hitler” ima i “podnaslov”: zove se i “Fuhrerbeer”, što je prilično loša kombinacija engleskog i njemačkog.

Osim ove trojke, kolekcija ima i mnoge druge znamenitosti.

Recimo, tu su skoro sva izdanja Banjalučke pivare, koja ove godine slavi 150 godina postojanja. Tako se uz Tita i Hitlera u istoj kafani našao i Stari trapist iz samostana Marija zvijezda, a tu je i pivo koje podsjeća na slavnu bitku iz Drugog svjetskog rata.

Pivo “Perl Harbur” ilustrovano je zanimljivom romantičnom fotografijom. Ali, ipak je velika trojka Karađorđe – Tito Hitler, najveća atrakcija ove pivske kolekcije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije