Društvo

Jedan od originala u vlasništvu Srbije: Direktiva koju je potpisao Hitler o napadu na Kraljevinu Jugoslaviju od danas u Muzeju žrtava genocida

Srbija je kupila originalnu verziju direktive od 27. marta 1941. godine kojom je tadašnji njemački kancelar Adolf Hitler naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Jedan od originala u vlasništvu Srbije: Direktiva koju je potpisao Hitler o napadu na Kraljevinu Jugoslaviju od danas u Muzeju žrtava genocida
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Na inicijativu koju je Muzej žrtava genocida uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsjednika, Vlada Srbije je obezbijedila neophodna sredstva za kupovinu jednog od najznačajnijih dokumenata za cjelokupnu istoriju srpskog naroda.

Direktiva broj 25, koju je potpisao Hitler, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od danas u vlasništvu Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svjetskog rata na teritoriji Kraljevine Jugoslavije 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od Austrougarskog carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, Hitler je ovim dokumentom označio početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmjernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Između ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će “političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji”.

Pročitajte još

Sadržaj ove direktive rezultirao je i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj cjelokupnoj teritoriji.

Ovaj neprocjenjivo vrijedan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posjedu Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagovještaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obilježili period Drugog svjetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije