Sudbine

(VIDEO) Herta otkrila tajne burne ljubavne veze: Poslije 60 godina ćutanja progovorila jedna od najpoznatijih Titovih partnerki

Poslije 60 godina ćutanja, jedna od najpoznatijih Titovih ljubavnica Herta Has progovorila je o burnoj vezi sa bivšim jugoslovenskim predsjednikom, od kojeg ima sina Mišu.

Tito
FOTO: YUGOSLAV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Herta je otkrila mračnu stranu svoje ljubavne priče sa Josipom Brozom za potrebe novog filma Lordana Zafranovića, čija se premijera, prema pisanju zagrebačkog nedjeljnika Globus, očekuje krajem novembra.

Neke detalje o odnosu Tita i Herte za Globus je otkrio i Zafranović, koji je objasnio da je Herta Has o sebi i Titu pričala 14 sati, dva puta po dva dana. Iako je Tito tokom veze sa njom imao i ljubavnicu, 91-godišnja Herta, koja sa kćerkama živi u Beogradu, kaže da mu ništa ne zamjera, tvrdeći da ih je rat razdvojio.

Ljubavna priča Tita i Herte Has počela je 1937. godine u Parizu, koji je tada bio ljevičarska intelektualna metropola. Nisu se vjenčali, jer je Tito bio ilegalac, a razišli su se u Jajcu 1943. godine, za vrijeme Drugog zasjedanja AVNOJ.

Pročitajte još

Kroz nju i priče drugih svjedoka, osim lika solidnog političara, otkriva se i Titova druga strana. Njegovu hedonističku prirodu i epitet ženskaroš potvrđuje i činjenica da je Josip Broz za vrijeme veze sa Hertom imao ljubavnicu Davorjanku Paunović, koja se partizansko zvala Zdenka.

Bila je i njegova sekretarica, a mnogi je smatraju najvećom Titovom ljubavlju. Kada je 1947. umrla od tuberkuloze, po njegovom naređenju, sahranjena je u parku konaka na Dedinju.

Jedan od nepoznatih detalja koji je Herta Has otkrila u svojoj ispovijesti je kada je odnijela falsifikovani pasoš Titu u Istanbul, gdje je svratio na povratku iz Moskve. U to vrijeme nosio je rezoluciju koja je morala da bude proslijeđena u Zagreb, ali pošto je Herta već postala sumnjiva, papire je trebalo dobro sakriti, pa su ih smotali, stavili u kondom i sve to u tuba sa pastom za zube.

– Kada si ilegalac, moraš da štediš na svemu, osim na izgledu. Nikada ne štedite na tome – bio je Titov savjet Herti, koju su jednom prilikom 1938. ili 1939. pretresli od glave do pete po dolasku u Split. Tada je promašen Tito, koji je imao kožni kofer, a pažnju policije privukao je Hertin kartonski.

Ovo su samo neke od situacija iz njihovog odnosa koje će biti prikazane u filmu Lordana Zafranovića, prenosi pcnen.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu