Svijet

(VIDEO) Julija Navaljna od ruskih vlasti traži da predaju tijelo Alekseja radi sahrane "Nijedan pravi hrišćanin nikada ne bi mogao da uradi ono što Putin sada radi"

Julija Navaljna, udovica ruskog opoziciona Alekseja Navaljnog koji je 16. februara umro u zatvoru u Rusiji, zatražila je danas od ruskih vlasti da predaju njegovo tijelo radi sahrane.

Julija Navaljni
FOTO: YVES HERMAN / POOL/EPA

Julija Navaljna je, u video snimku objavljenom na Jutjubu, optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina da drži tijelo Navaljnog kao, kako je navela, “taoca” i zbog toga dovela u pitanje hrišćansku vjeru ruskog lidera.

– Nijedan pravi hrišćanin nikada ne bi mogao da uradi ono što Putin sada radi sa Aleksejevim tijelom – rekla je Navaljna.

Dodala je da porodica želi da Navaljnog sahrani u skladu sa pravoslavnim običajima.

Saradnici Navaljnog izjavili su ranije danas da vlasti prijete da će sahraniti ruskog opozicionara u udaljenoj zatvorskoj koloniji gdje je umro, osim ako njegova porodica ne pristane na uslov da ne bude javne sahrane, prenosi Rojters.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš izjavila je u petak da je njegovoj majci rečeno da će Navaljni biti sahranjen unutar kaznene kolonije gdje je umro ako ona u roku od tri sata ne pristane da ga sahrani bez prisustva javnosti.

Pročitajte još

Jarmiš je na mreži X navela da je majka Navaljnog odbila da pregovara sa agentom istražnog komiteta koji joj je iznio ultimatum.

aleksej navaljni
FOTO: FOTO:Y CLEMENS BILAN/EPA

Navaljni je preminuo u zatvoru u petak, 16. februara, a Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, gde je bio u zatvoru, navela je da se Navaljni osjećao loše poslije jutarnje šetnje i da je izgubio svijest, nakon čega je neuspješno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu