Politika

VIDEO KONFERENCIJA U PARIZU Njemačka Vlada: Beograd i Priština dogovorili nastavak pregovora

Predstavnici Beograda i Prištine dogovorili su se danas tokom video konferencije u Parizu, čiji su domaćini bili Francuska i Njemačka, da nastave razgovore sa ciljem normalizacije odnosa, saopšteno je danas iz njemačke Vlade.

VIDEO KONFERENCIJA U PARIZU Njemačka Vlada: Beograd i Priština dogovorili nastavak pregovora
FOTO: RAS SRBIJA

Predsjednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel dali su podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Avdulahu Hotiju da učine suštinski napredak u pregovorima – navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

Kako je ranije navedeno u zajedničkom saopštenju domaćina današnjeg video-samita, predsjednika Francuske i njemačke kancelarke, Makron i Merkel su spremni da ponovo organizuju samit poput današnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu.

Savetnik Hotija: Makron rekao Sporazum do kraja 2020.

Valjon Murtezaj, savjetnik za spoljnu politiku premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija izjavio je danas da je predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao Hotiju da bi do kraja 2020. godine trebalo da bude postignut konačni sporazum između Beograda i Prištine.

– Makron je u Parizu rekao Hotiju da će se do kraja 2020. godine postići konačni sporazum između Kosova i Srbije – rekao je Murtezaj, prenosi Kljan Kosova.

On je naveo, “aspekt priznavanja je glavni cilj i moraće biti u procesu dijaloga”, naglašavajući da je Hoti to vrlo jasno iznio u svom izlaganju.

Murtezaj je u emisiji “Info magazin” istakao da je Makron poručio i da je posao Prištine da se posveti pronalaženju rješenja, prenosi Kosovo onlajn.

– Pitanje granice postalo je toliko veliko da je Hoti želio da bude vrlo eksplicitan, bez diplomatskog rječnika je u svojim govorima rekao da je to neprihvatljivo i da se ne smije dogoditi – istakao je Murtezaj.

Prema njegovim riječima, mora se svima jasno dati do znanja da je “vrijeme za priznanje”.

Hoti je boravio 7. jula u Parizu, gdje se sastao sa francuskim predsjednikom Makronom.