Magazin

(VIDEO) "Mama me tuče gdje god stigne" Kako su roditelji u Jugoslaviji vaspitavali djecu

Na društvenim mrežama je objavljen stari snimak razgovora s učenicima koji su tada pohađali treći razred jedne osnovne škole u Beogradu o tome kako ih roditelji vaspitaju.

đaci osnovna škola djeca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Snimak je nastao početkom 1980-ih. Svi mališani su naveli da ih roditelji tuku, što je tada bila uobičajena praksa. Jedan dječak je s osmijehom na licu rekao da dobija batine jedanput ili dvaput na dan. Drugi je ispričao kako ga tuku kaišem.

@krozistoriju

Ученици трећег разреда основне школе у Београду говоре о батинама као дисциплинској мери, 1981. година. #history #historymems #istorija #slike #slika #informacije #zanimljivo #nauci #saznaj #znanje #obrazovanje #kultura #stih #krozistoriju

♬ original sound – Кроз историју

“Ja dobijam batine prutom i puno su jake”, “Dobijam batine vajračom i boli me”, “Dobijam batine prutom i ne boli me baš tako mnogo”, “Mene tuče mama i tuče me gdje god stigne”, također su neki od odgovora.

Novinarka je jednog od njih pitala misli li da su batine neophodne, na šta je on odgovorio potvrdno. Zanimalo ju je zašto.

Pročitajte još

– Kad djeca ne mogu nešto da shvate, onda se malo mozak prodrma i onda sve shvate – kazao je.

Snimak je privukao pažnju korisnika društvenih mreža. Neki smatraju kako je ovo zlostavljanje djece, dok drugi ne vide ništa sporno.

“Bolesno. Zlostavljanje djece”, “Nije ni čudo što nam je danas ovako kako jeste s ovakvim razmišljanjem da je uredu redovno tući djecu”, “Zdrava generacija”, “To je bila disciplina”, napisali su.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije