Svijet

(VIDEO) “Mir će doći kada postignemo ciljeve” Predsjednik Rusije odgovara na pitanja građana

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održava veliku godišnju konferenciju za medije, koja je, kako je najavljeno, ove godine u kombinaciji sa direktnom linijom kako bi predsjednik Rusije odgovarao na pitanja građana.

Vladimir Putin
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL/EPA

Ove godine konferencija za medije i direktna linija su spojeni, pa se očekuju pitanja akreditovanih predstavnika domaćih i stranih medija, ali i običnih Rusa.

Na samom početku, Putin je rekao da za zemlju kao što je Rusija samo postojanje zemlje bez suvereniteta nije moguće.

– Ne bi postojala, bar ne na način na koji postoji sada. Riječ je o jačanju bezbjednosti, javnog suvereniteta, obezbjeđivanju prava građana i bezbjednosti u sferi ekonomije, tehnologije, razvoju parlamentarizma. Bez toga Rusija neće moći da postoji – rekao je Putin.

O ratu u Ukrajini

Predsjednik Rusije je potom govorio o ratu u Ukrajini.

Pročitajte još

Upitan o miru Putin je rekao:

– Mir će doći kada mi postignemo naše ciljeve – rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je dalje dodao:

– Govorimo o neutralnom statusu Ukrajine, denacifikaciji i demilitarizaciji. U Kijevu su tvrdili da tamo nema nacista, ali kada načelnik kijevske administracije aplaudira bivšem SS vojniku, nije li to znak nacizacije?”, pitao je Putin.

Kako je ranije saopšteno, za Putina je pristiglo više od milion i po pitanja, a teme o kojima bi Putin trebalo da priča su društveni problemi i dostignuća, ekonomski pokazatelji, međunarodna situacija…

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će na događaju biti predstavnici stranih medija iz “prijateljskih i neprijateljskih zemalja”.

– Svi oni koji još imaju akreditaciju u Ministarstvu spoljnih poslova – a za strane novinare je obavezna – nastavljaju svoj posao ovdje – naglasio je on.

Podsjetimo, posljednji put je direktna linija sa Putinom održana 30. juna 2021. godine, a trajala je tri sata i 40 minuta.

Gotovo četvoročasovna konferencija za novinare održana je 23. decembra te godine, podsjeća agencija RIA.

“Imperijalna politika ometa Vašington”

Ruski predsjednik je rekao da je Rusija spremna da gradi odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropom, ali „imperijalna politika“ ometa Vašington.

Prema njegovim riječima, uslovi za uspostavljanje odnosa biće stvoreni tek kada Vašington počne da poštuje druge zemlje i traži kompromise umjesto što pribegava sankcijama.

“Situacija u Gazi ne liči na situaciju u Ukrajini”

Putin je govorio i o ratu u Izraelu i istakao da je u Gazi mnogo lošija situacija nego u Ukrajini, jer ima mnogo više žrtava, naročito civilnih, piše Blic.

– Pogledajte šta se dešava u Gazi a šta u Ukrajini. Uočite razliku – rekao je on.

On je istakao da se zalaže za formiranje Palestinske države sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu.

Rekao je da je Rusija u kontaktu sa mnogim arapskim zemljama ali i Izraelom i da je najbitnije pomoći ljudima u Gazi da prežive.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu