Svijet

(VIDEO) NAKON SMRTI RAISIJA ŠOK SCENE Vatromet u Teheranu, Iranci u dijaspori plešu i slave, Hamas postao PREDMET SPRDNJE

Smrt iranskog ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u padu helikoptera, brojnim Irancima zapravo je razlog za slavlje.

(VIDEO) NAKON SMRTI RAISIJA ŠOK SCENE Vatromet u Teheranu, Iranci u dijaspori plešu i slave, Hamas postao PREDMET SPRDNJE
FOTO: TWITTER / RINGIER

I prije nego što je potvrđena smrt iranskog zvaničnika, Iranci u Iranu, ali i u dijaspori su se veselili scenariju.

Državni mediji u Teheranu su prekinuli redovni program i počeli da prikazuju molitve za Raisija širom Irana, ali na društvenim mrežama mogao je da se pročita drugačiji narativ.

“Iran International” došao je do snimka slavljeničkog vatrometa u Iranu.

– Proslavimo dobre vijesti o padu helikoptera Ebrahima Raisija – navodno se čuje glas jednog stanovnika Teherana na snimku poslatom “Iran Internationalu”.

I drugi videozapisi “Iran Internationala” prikazuju Irance kako slave vatrometom nakon vijesti o mogućoj pogibiji predsjednika.

Postoje izvještaji da pripadnici Iranske nacionalne garde povećavaju svoju prisutnost u iranskim gradovima kako bi spriječili moguću pobunu.

– Osim što je bio jedan od najkonzervativnijih predsjednika u istoriji Irana, Raisi se istakao u Islamskoj Republici kroz brutalni pravosudni sistem u kojem je bio član ozloglašenog “Panela smrti”. Hiljade političkih zatvorenika poslao je na vješala. Postoji razlog zašto je dobio nadimak “koljač iz Teherana” – rekao je Džonatan Harunof, izraelski i iranski novinar i analitičar.

Harunof je za “Iran International News” rekao da je Raisi postao sinonim za sve što protivnici Islamske Republike u Iranu i izvan njega preziru, prenosi Jutarnji list.

– Široko rasprostranjena korupcija u birokratiji, užasno loše upravljanje ekonomijom, vrtoglava inflacija, visoka nezaposlenost. Da ne spominjemo strogu cenzuru i teške kazne ili smrt za političke neistomišljenike – rekao je Harunof.

Aktivistkinja za prava žena Masih Alinejad proglasila je jučerašnji dan “Svjetskim danom helikoptera” i rekla da je ovo “jedina nesreća u istoriji nakon koje će svi biti zabrinuti ako je neko preživeo”.

Na X-u (Tviteru) prikazani su snimci na kojima Iranci plešu nakon vijesti o helikopterskoj nesreći.

U Londonu su ljudi izašli na ulice kako bi izrazili sreću. Plesalo se juče ispred ambasada Irana.

Proširila se na internetu i jedna šala koja je izmakla kontroli: da je pilot helikoptera bio agent Mosada po imenu Eli Kopter. Službeni Hamas tu je informaciju prenio kao provjerenu činjenicu.

Žrtve iranske vlade takođe su se oglasile na društvenim mrežama kako bi izrazile radost.

Kćerke Mino Majidi (62), demonstrantkinje protiv iranskog režima koju su snage bezbjednosti upucale sa 167 metaka iz sačmarice, objavile su fotografiju kako nazdravljaju uz zvuke pjesme Fazlije Fadila, bosanskohercegovačkog pjevača, pod nazivom “Helikopter”. Majidi je preminula tokom pobune Žena-Život-Sloboda 2022. godine.

Dvije Iranke, koje su snage bezbjednosti brutalno napali tokom velikih protesta širom zemlje 2022. godine, objavile su na X-u videozapis kako slave moguću smrt zvaničnika.

Mersedeh Šahinkar ostala je bez oka tokom protesta u Teheranu nakon smrti mlade Mahse Amini (22). Pripadnik snaga bezbjednosti ispalio je metak koji je pogodio njeno oko.

Druga žena na videu je Sima Moradbeigi, mlada majka, čija je desna ruka ostala nepokretna nakon povreda koju je zadobila tokom protesta Žena-život-sloboda.

Objavile su videozapis na kojemu slave, na kraju govore: “Vraćamo se u Iran sa ovim koferima.”, prenosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu