Politika

(VIDEO) “OD REPUBLIKE SRPSKE NAPRAVITI 2 KANTONA” Helez predložio ukidanje entiteta, reakcije se nižu kao na traci

Nižu se reakcije na prijedlog ministra odbrane BiH Zukana Heleza o podjeli Republike Srpske na dva entiteta.

Zukan Helez
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Evropska unija očekuje od onih koji su na odgovornim pozicijama da se suzdrže od huškačkih komentara koji produbljuju podjele, rečeno je Srni u Delegaciji EU u BiH povodom izjave Heleza.

Iz Delegacije navode da EU očekuje od svih političkih i društvenih lidera u BiH da budu predvodnici na putu smanjivanja tenzija i izgradnji povjerenja između i unutar zajednica.

Na upit Srne za komentar na prijetnje Heleza o podjeli Srpske na dva kantona, brisanju njenog imena, prijetnje da će Srbi “izvući deblji kraj” i da bi za Srbe bila “prednost” ako bi se sami iselili iz Srpske i BiH, iz Delegacije EU su istakli da bi svi na vodećim i odgovornim pozicijama, uzimajući u obzir i napredak ka članstvu u EU, trebalo da za dobrobit građana BiH rade na stvaranju pozitivnog društvenog okruženja koje promoviše toleranciju i razumijevanje.

Iz Delegacije EU su naveli da se u tom slučaju treba i da suzdrže od komentara koji produbljuju podjele.

Logoraši: Maštarije i nadanja

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović istakao je da će srpski narod sačuvati Srpsku, a da su najave ministra odbrane u Savjet ministara Zukana Heleza o ukidanju imena Republike Srpske i Republike samo njegova maštanja i nadanja.

Nosović je istakao da Helezove težnje da se eliminiše pravoslavlje i sve što je srpsko nisu ništa novo, ali da su Srbi sačuvali sebe, kao što će da sačuvaju i Srpsku.

FOTO: BN TV/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: BN TV/YOU TUBE/SCREENSHOT

-Čim želi da dijeli Srpsku na dva kantona, to je korak ka ukidanju i to nije samo njegova težnja, već svi bošnjački rukovodioci u BiH imaju ideju o uništenju Republike Srpske, a vezano je za situaciju kada je Alija Izetbegović rekao da je BiH njihova država kada u njoj bude 51 odsto bošnjačkog stanovništva – naveo je Nosović.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Stanari Miladinko Kovačević poručio je da Zukan Helez može da pokreće inicijative samo u Federaciji BiH jer o Republici Srpskoj mogu da odlučuju samo njeni građani.

Jedina poruka za Heleza je Srpska je Republika što Bosna, po mjeri isključivo političkog Sarajeva, nikad neće biti – izjavio je Kovačević Srni.

Kovačević je istakao da se Helez svojim izjavama dovodi u situaciju da će Republiku Srpsku posmatrati samo u tranzitu. On je naglasio da nije dobro što “usijane muslimanske glave” krše Dejtonski mirovni sporazum.

Treba da bude smijenjen

Ministar Zukan Helez hitno treba da bude smijenjen i da protiv njega bude pokrenuta tužba za ugrožavanje Ustava BiH zbog najave da će Bošnjaci zatražiti ukidanje Republike Srpske i njenu podjelu na dva kantona, smatraju u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Bratuncu.

Predsjednik Organizacije Radojka Filipović rekla je Srni da Helezove izjave ne iznenađuju jer bošnjački političari kontinuirano nastavljaju politiku da u miru završe ono što nisu u ratu, a to je nestanak Republike Srpske i srpskog naroda sa lijeve strane Drine.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

-Helezove izjave i najave su udar na Ustav BiH. On izaziva i širi mržnju, želi da unese strah u srpski narod, umjesto da kao ministar stvara uslove za bezbjedniji život svih građana BiH i zbog toga treba da bude smijenjen sa funkcije i krivično odgovara – naglasila je Filipovićeva.

Republika Srpska je stvorena i odbranjena velikim žrtvama i nikada ne može nestati, a prijetnjama ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza treba da se pozabave nadležne institucije zbog uznemiravanja naroda, izjavio je Srni predsjednik Skupštine Boračke organizacije u Doboju Petar Tubić.

Helez, ako hoće i može, neka mijenja ime i dijeli FBiH. Njegova ljubomora zbog jedinstva u Republici Srpskoj i u srpskom narodu ispoljava se svakodnevnim lupanjem gluposti – izjavio je Tubić.

Šta je tačno rekao Helez

Podsjećamo, Helez je spornu izjavu dao u pogramu sarajevske Hajat TV, na pitanje da prokometariše izjavu predsjednika RS Milorada Dodika o mirnom razlazu, nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN.

-Svi problemi u zadnjih 20 godina dolaze iz tog entiteta. Najbolje bi bilo za taj entitet i BiH da se promijeni ime i promijeni struktura. Da napravimo od Republike Srpske dva kantona. Recimo istočna BiH i sjeverna Bosna. I da ovih naših (federalnih) deset kantona redukujemo na pet. Da bude ukupno sedam kantona, ništa se ne bi mijenjalo. A, taj naziv Republika Srpska, koji je proistekao iz ratnih dešavanja, ne bi više bio. To bi bila nova ustavna struktura gdje niko ne bi bio oštećen, ni jedan narod, a redukovali bi teritorije i nadležnosti na puno manje ljudi, administracije. I ne bi više bilo problema iz RS – izjavio je ovaj funkcioner SDP BiH, čiju smjenu je svojevremeno inicirao SNSD, a onda od nje odustao.

Pročitajte još

Da ne bi bilo “da Zukan želi da ukine samo Republiku Srpsku”, Hekez je u istoj izjavi predložio i ukidanje FBiH.

-Oba entiteta mi treba da redukujemo, promijenimo ili ukinemo, kako god hoćete. I Federacija je teret. Dovoljno bi bilo samo kantoni, kao srednji nivo vlasti, i država BiH – smatra Helez.

Kaže da takvu ideju ima već 20 godina i da je o njoj razgovarao sa “puno ljudi”, među kojima su i oni koji su učestvovali u pregovorima u Dejtonu.

-Prvi član Ustava BiH kaže da BiH nasljeđuje ustavnopravni kontinuitet Republike BiH. To nije nastalo u Dejtonu. Ako nastave sa ovim glupostima, sa bilo čim ozbiljnim, ovo je još neozbiljno, mi ćemo se vratiti na stari ustav. Nama to odgovara, mi to jedva čekamo. Zato ih pozivamo da ne gube vrijeme na gluposti, da se vrate u institucije, da radimo – poručio je Helez vladajućim političarima u Republici Srpskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu