Politika

(VIDEO) Oslobodio Mektića, sudi Dodiku: Kako je sudija Strika obrazložio presudu protiv Cikotića

Nekadašnji ministar odbrane Selmo Cikotić je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

DRAGAN MEKTIĆ MILORAD DODIK SEMO CIKOTIĆ KOMBO
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER/SRNA

Cikotić je proglašen krivim da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra odbrane BiH, prilikom planiranog rješavanja viškova naoružanja, pogodovao firmi Skaut (Scout) iz Zagreba na štetu Bosne i Hercegovine.

– Sud je našao dokazanim da je optuženi Cikotić svjesno pogodovao firmi Skaut svjesnim brisanjem elemenata ugovora i smanjivao količinu oružja za koje je bila smanjena potražnja, a povećavao količine naoružanja koje je bilo lakše prodati na tržištu, dok je cijena ostajala ista – rekao je u obrazloženju presude predsjedavajući Vijeća Mirsad Strika, piše Detektor.

Rješavanje zastarjelog naoružanja

Dodao je da na taj način rješavanje zastrajelog naoružanja ostalo da se rješava na teret BiH.

On je napomenuo da je na Ministarstvo odbrane BiH bila prešla obaveza rješavanja neperspektivnog, zastarjelog i viškova naoružanja, te da je u tom segemtnu trebalo ispuniti neizvršene obaveze iz ugovora sa Skautom koje su 2003. i 2004. postigla entitetska ministarstva odbrane.

Pročitajte još

Vijeće je utvrdilo da je Cikotić 2009. i 2010. potpisivao rješenja i anekse na ugovore, kojima su mijenjane prvobitno ugovorene stavke.

– Svaki put u korist kupca, a na štetu BiH – rekao je predsjedavajući Vijeća.

On je istakao da je u ugovorima bila klauzula koja je predviđala da se oružje kupuje u zatečenom stanju i da se ne mogu vršiti reklamacije u smislu kvaliteta. Naveo je da je u Cikotićevim aktima navođeno da se vrše izmjene jer su prvobitno ugovorena sredstva nepovratno uništena.

– Međutim, nema dokumentacije Ministarstva odbrane da su ta sredstva uništena niti da je optuženi tražio da se to utvrdi – rekao je sudija.

Odobrio zahtjev

Da je Cikotić djelovao s umišljajem, kako je dodao, pokazuje i činjenica da je u jednom slučaju odobrio zahtjev Skauta čak i prije nego što ga je ova firma formalno podnijela.

Za Vijeće je neprihvatljiva teza odbrane da su druge službe odgovorne za nepravilnosti, a da je ministar samo potpisivao akte. Obrazovanje i karijera Cikotića, kako je naveo sudija, ukazuju da se ne radi o osobi koja ne bi pročitala akt prije nego što ga potpiše.

– Ovaj flagrantan primjer iskorištavanja pozicije i ovlaštenja podriva povjerenje građana u državu – naveo je sudija Strika.

Cikotić je proglašen krivim po svih šest tačaka optužnice, u kojima su navedeni pojedanični iznosi koristi pribavljene Skautu koji se kreću od nekoliko desetina hiljada do više od dva miliona američkih dolara. Strika je rekao da Vijeće nije moglo utvrditi tačnu visinu štete i da se BiH kao oštećena upućuje na parnicu.

Kod odmjeravanja kazne, Vijeće je cijenilo da je optuženi porodičan čovjek i da nije ranije osuđivan, a od otežavajućih u obzir je uzelo broj krivično-pravnih radnji. Cikotiću je obavezan i da plati sudske troškove.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

Svi “klijenti”

Ovo nije jedini javnosti zanimljiv sudski proces u kome je sudija Mirsad Stika. Strika vodi suđenje i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku „zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika“. Iz Suda BiH potvrdili da je CMS (sistem za automatsko upravljanje predmetima) izabrao upravo njega kao postupajućeg sudije u predmetu Milorad Dodik i drugi.

Strika je bio sudija i na suđenju bivšem ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću. Njega je u martu 2022. Sud BiH oslobodio optužbe, zajedno sa još trojicom optuženih, za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta koji je finansirala Evropska unija.

Između ostalih, bio je dio sudskog vijeća u prvostepenom postupku protiv predsjednika SBB Fahrudina Radončića i ostalih zbog trgovine uticajem i ometanja rada pravosuđa, a optuženi su tada oslobođeni krivice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije