Svijet

(VIDEO) "OVO JE OBJAVA RATA" Predsjednik Izraela tvrdi da su napadnuti sa 4 strane Bliskog istoka

Iranski napad je bio objava rata Izraelu, izjavio je izraelski predsjednik Isak Hercog u intervjuu za Skaj njuz.

Isak Hercog
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Predsjednik je nekoliko puta pitan da li misli da Izrael treba da izvrši vojnu akciju protiv Irana, kao odgovor na sinoćni napad, ali je Hercog odbijao da da direktan odgovor, jer “nije dio izvršnog tijela za donošenje odluka”, ali kako je rekao, “može da govori u ime mnogih”.

– Šta biste uradili da je više od 300 projektila i dronova ispaljeno na Britaniju? Šta bi drugi uradili da su napadnuti na tako agresivan način kao što je Izrael sinoć napadnut sa četiri strane Bliskog istoka – pitao je Hercog.

Kako je dalje naveo, Izrael je gađan balističkim i krstarećim raketama, kao i dronovima, što je predsjednik ocijenio kao “neprihvatljivo ponašanje”.

– Ovo je kao pravi rat. Mislim, ovo je objava rata – istakao je Hercog.

Pročitajte još

Kako je prenijeto ranije, američki predsjednik Džo Bajden je poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da “odnese pobjedu”, dok je britanski premijer Riši Sunak pozvao činioce da se “smire”.

– Razmatramo sve neophodne opcije i sasvim sam uvjeren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat, ostavio bih sve na tome – naveo je Hercog.

“Peti put nudimo rješenje…”

Hercog se u toku razgovora dotakao i situacije u Pojasu Gaze, gdje od 7. oktobra traje rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. Kako je istakao — postoji jedan prioritet.

– Pitanje broj 1 je oslobađanje izraelskih talaca u Gazi. Hamas je odbio najnoviji prijedlog o prekidu vatre i dogovoru o taocima. Ovo je peti put da nudimo nove prijedloge, ali su ih sve odbili – naveo je on, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu