Digitalna Srpska

(VIDEO) "Ovo je stijena isklesana vjetrom" Razriješena misterija neobičnog objekta na Marsu

Kad je na površini Marsa snimljen glatki objekt, nalik punoglavcu, mnogi su bili zbunjeni.

kamen na Marsu
FOTO: R/SOM_ET /REDDDIT/SCREENSHOT

Dok je američka svemirska agencija NASA rekla da je slika “prava”, objašnjenje koje stoji iza “neobičnog objekta” je daleko prizemnije od mnogih na društvenim mrežama.

Snimci sa površine Crvene planete, koje je načinio rover “Kjuriositi” prije dvije godine, od tada cirkulišu društvenim mrežama, a sada je NASA potvrdila za Snopes.com da je fotografija koja prikazuje misteriozni objekt “autentična”. Endru Gud, portparol Laboratorije za mlazni pogon NASA, rekao je portalu da je slika prava, ali da je objašnjenje koje stoji iza nje daleko od misterije.

– Ovo je stijena isklesana vjetrom. Vidimo mnogo čudnih oblika i tekstura na stijenama Marsa, obično zbog toga što su ispirane pijeskom tokom eona u veoma glatke, zavojite oblike – objasnio je Gud.

Slika neobičnog kamena na Marsu nastala je 13. februara 2022, zahvaljujući kameri “mast” na “Kjuriositiju”. Gud je upro na fenomen pareidolija, tendenciju da vidimo poznate oblike tako gdje ih nema, poput onih koje vidimo u oblacima, piše Blic.

Som ET – 58 – Mars – Curiosity Sols 3385-3386 Images acquired on Sols 3385 (2022-02-13) and 3386 (2022-02-14). Audio: Som ET – 58 – Mars Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS #mars #nasa #marte #curiosity #perseverance byu/Som-ET inSom_ET

To se, kako piše NASA, dešava jer “naš ljudski mozak često pokušava da vidi poznate oblike, nešto sa čim možemo da se povežemo. To se dešava sa oblacima, kamenjem, nebeskim telima”. Čuveni primjer toga bila bi i fotografija “lica na Marsu” od 25. jula 1976.

Dvije decenije kasnije, 1998, slike veće rezolucije su pokazale da je u pitanju “prirodna karakteristika”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije