Društvo

(VIDEO) Predivna priča sa Svete Gore: Ova životinja je vjerni saputnik oca Nikolaja u Hilandaru

Sveta Gora, poznata i kao Atos, oduvijek je bila mjesto tišine, meditacije i molitve. Na ovom svetom mjestu, okruženom prirodom i bogatim kulturnim nasljeđem, monasi vode asketski način života posvećen duhovnosti.

Otac Nikolaj
FOTO: ДРАГАН ВАСИЉЕВИЋ/YOUTUBE/SRCSRENSHOT

U srcu Svete Gore, u manastiru Hilandar, živi monah po imenu Nikolaj, čije prijateljstvo sa neobičnim pratiteljem, Gavrom, privlači pažnju svih koji posjete ovo sveto mjesto. Nikolaj je posvetio svoj život vjeri i služenju u ovom manastiru, a Gavro je postao njegov vjerni saputnik.

Društvenim mrežama kruži snimak suživota dva divna stvorenja, oca Nikolaja i njegovog saputnika Gavre. Svako ko pogleda video ne ostane ravnodušan. „Toplo duši“, „Otac Nikolaj i Gavro, 7 predivnih dana sam proveo sa njima. Sveta Gora“, „Živjeti u skladu sa prirodom, voljeti sve oko sebe, nikoga ne mrziti! Nema veće sreće i zadovoljstva kada pomognete nekome… Bio to čovjek ili životinja“, samo su neki od komentara.

Ono što je posebno neobično u vezi sa ovom pričom jeste način na koji gavran prati monaha. Svuda gdje Nikolaj ide, Gavra je tu, leteći slobodno ili sedi na Nikolajovom ramenu.

Gavran, koji je dobio ime Gavro, prati oca Nikolaja svuda po manastiru. Često ga možete vidjeti kako sleti na njegovo rame, glavu ili ruku. Na jednom video snimku vidi se kako otac Nikolaj komunicira sa svojim prijateljem, a potom mu Gavro pije vodu iz ruku, ne napuštajući ni u jednom trenutku, piše Alo.

Ova priča ukazuje na duboku povezanost između čovjeka i prirode, podsjećajući nas da duhovnost ne poznaje granice i da je svaka veza između živih bića vrijedna pažnje i brige.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu