Svijet

Ko su monasi koji su se potukli na Hilandaru: Jedan od njih uhapšen i ostao u pritvoru

Tridesetpetogodišnji rumunski monah, koji je uhapšen na Svetoj Gori pod optužbom da je pretukao 53-godišnjeg bjeloruskog monaha na imanju manastira Hilandar, ostaje u pritvoru.

Ko su monasi koji su se potukli na Hilandaru: Jedan od njih uhapšen i ostao u pritvoru
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Protiv njega je pokrenut krivični postupak za nanošenje teških tjelesnih povreda i upućen je na suđenje pred Prekršajnim sudom u Solunu, od kojeg je zatražio odlaganje.

Zahtjev je prihvaćen i ročište je zakazano za danas, ali je sud odlučio da ga do tada zadrži u pritvoru, uprkos suprotnom prijedlogu tužioca.

Podsjetimo, incident se dogodio u nedjelju popodne na imanju Svetog manastira Hilandara.

Čini se da su dvojica monaha konzumirala alkohol, a uzrok tuče je navodno neslaganje oko doktrinarnog pitanja, kako se navodi u spisu predmeta.

– Šta je ovo, gospodine okrivljeni? – upitala ga je sutkinja Prekršajnog suda u Solunu.

On se u odgovoru izvinio, tvrdeći da je i njega udario 53-godišnjak, a čak je pokazao rukom na mjesta na licu gdje je navodno bio udaren. Sutkinja mu je savjetovala da ode u bolnicu ako se ne osjeća dobro.

Pročitajte još

Optuženi 35-godišnji Rumun rekao je da navodno živi u Svetom manastiru Kardica u Tesaliji, u centralnoj Grčkoj, ističući da je na Svetu Goru došao privremeno “na nekoliko dana”. Napomenuo je i da žrtvu poznaju godinama.

Napadnuti 53-godišnjak iz Bjelorusije prvobitno je bio hospitalizovan sa povredama glave u Opštoj bolnici Poligiros na Halkidikiju, a zatim je iz predostrožnosti liječen u bolnici Hipokrat u Solunu, navodi se u dokumentu koji je predočen sudu, prenosi Lifo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu