Digitalna Srpska

(VIDEO) SUPER BRZE MEHANIČKE RUKE Kako je vještačka inteligencija savladala Rubikovu kocku

Rubikova kocka je dizajnirana 1974. godine, pa se od tada pojavila u više varijanti, u različitim oblicima i veličinama predstavljala je prvobitno zamišljeni zadatak.

Kako je AI složila rubikovu kocku
FOTO: @MITSUBISHIELECTRICCHANNEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Postala je dakle dio pop kulture, pa ne iznenađuje što se s njom u koštac uhvatio i AI.

Posljednji čovjek koji je borio rekord u sklapanju Rubikove kocke bio je Max Park, koji je boje složio za 3,13 sekundi.

To se dogodilo u junu 2023. godine i od tada je najbolji u tome. Teško da će ga neko drugo ljudsko biće uskoro nadmašiti, ali za mašine to pravilo ne važi.

Pročitajte još

TOKUFASTbot je proizvod kompanije Mitsubishi Electric. Sastoji se od nekoliko robotskih ruku koje su pomenutu kocku složile za 0,2014 sekundi. Prethodni mehanički rekord iznosio je 0,38 sekundi. Na snimku se vidi koliko su mehaničke ruke brze, a u opisu stoji da slažu „rotirajuću kocku“.

Ime Rubikova kocka se ne koristi, najvjerovatnije zbog toga što su mnogi ranije dobijali tužbe zbog korišćenja zaštićenog brenda, prenosi PC Press.

Uprkos drugačijem imenu, kocka je vrlo, vrlo slična Rubikovoj. U opisu robota stoji da ruke zahvaljujući motoru koji ih pokreće mogu da se rotiraju za 90 stepeni, a položaj se mijenja za 0,009 sekundi. Tu je i AI tehnologija koja je trenirana da razlikuje boje, a najteže je savladao razliku između narandžaste i crvene.

Video je dokaz da je ova nova mašina brza, pa se pretpostavlja da će imati i neki drugi zadatak u budućnosti. Mašine koje brže od ljudi rješavaju zabavne zadatke sigurno neće promeniti svet. Ako se zadrže samo na tome.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu