Svijet

(VIDEO) U granatiranju poginulo dijete: Rusi optužili ukrajinsku vojsku za seriju napada na nuklearnu elektranu

Ruska korporacija za nuklearnu energiju optužila je u nedjelju ukrajinsku vojsku za neviđenu seriju napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju pod ruskom kontrolom, dodajući da su tri člana osoblja povrijeđena, dok su ukrajinski dronovi napali i rusku pograničnu oblast Belgorod, ubivši dijete.

(VIDEO) U granatiranju poginulo dijete: Rusi optužili ukrajinsku vojsku za seriju napada na nuklearnu elektranu
FOTO: OSINT (URI)@UKIKASKI / TWITTER/SCREENSHOT

Ruska državna korporacija za atomsku energiju, Rosatom saopštila je da je nivo radijacije u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koja ima šest reaktora, normalan i da nije bilo ozbiljnije štete.

Ruska vojska je zauzela elektranu u prvim nedjeljama invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Obe strane su jedna drugu optuživale za napad na elektranu i okolna područja i rizik od nuklearne katastrofe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čiji su stručnjaci na terenu, saopštila je da je obavještena od osoblja nuklearne elektrane o detonaciji drona i da su informacije u skladu sa zapažanjima IAEA.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da bi obe strane trebalo da se uzdrže od akcija koje bi “ugrozile nuklearnu bezbjednost”.

Pročitajte još

Nuklearna elektrana je i dalje blizu linija fronta 25-mjesečnog sukoba, a Grosi je više puta upozoravao na ozbiljnu zabrinutost zbog incidenata koji se nastavljaju.

Tri osobe povrijeđene

U saopštenju Rosatoma se navodi da je prvim udarom oštećen prostor kod menze i da su tri osobe povrijeđene, od kojih jedna teže, iako nije rečeno kojim oružjem je napadnuta nuklearka.

U roku od pola sata, kako se navodi, dron je napao prostor za utovar tereta, a drugi dron je potom udario u kupolu šestog reaktora, prenosi Jutarnji.

U saopštenju se dalje navodi da Rosatom “kategorički osuđuje napad bez presjedana na dijelove nuklearne elektrane i njenu infrastrukturu”. On poziva Grosija i vlade Evropske unije da odmah reaguju na ovu bezbjednosnu prijetnju.

Ukrajinski dronovi pogodili Belgorod

Ukrajinske borbene bespilotne letjelice takođe su u nedjelju u nekoliko navrata pogodile ruski pogranični region Belgorod, rekao je guverner regiona.

– Krhotine koje su presrele bespilotne letjelice ubile su djevojčicu koja je sjedila u automobilu sa porodicom. Šrapnel je takođe povrijedio oca, tinejdžera i dvoje djece – rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Dron se srušio iznad sela Šagarovka u blizini glavnog grada Belgorodske oblasti. Belgorodska oblast je strateški važno područje za distribuciju ruske vojske, a ratnim događajima je pogođena kao nijedan drugi ruski region.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu