Svijet

(VIDEO) Ukrajinci ih raznijeli dronovima: Rusi poslali na front robotske mini tenkove koji izbacuju granate

Prošle nedjelje su se napadu na ukrajinske pozicije oko naselja Berdiči, zapadno od ruševina Avdijevke, pridružili novi ruski robotski tenkovi naoružani granatama.

(VIDEO) Ukrajinci ih raznijeli dronovima: Rusi poslali na front robotske mini tenkove koji izbacuju granate
FOTO: OSINT (URI)@UKIKASKI / TWITTER/SCREENSHOT

Ovaj borbeni test  prvi put ikada da je naoružano kopneno vozilo bez ljudske posade (UGV) poslato u veliki mehanizovani napad – bio je nevjerovatan uspjeh, tvrdi jedan ruski propagandista. Istina je da su barem dva od pet-šest ruskih UGV-ova najprije imobilizovali, a potom i raznijeli ukrajinski leteći dronovi, piše Forbs.

Kopneni roboti, dugi oko meta i pol i naoružani bacačima granata AGS-17, uvedeni su u borbe u okviru ruskih napada zapadno od Avdijevke (Avdejevka). Taj grad, bivše ukrajinsko uporište na istoku Ukrajine, pao je prije mjesec dana zahvaljujući ruskim kliznim bombama i napadima pješaka koje su Rusi skupo platili, prenosi Index.hr.

– U okviru borbene misije, grupa jurišnih dronova pružala je podršku operacijama, obezbjedivši potiskivanje neprijateljskih položaja u selu koristeći se instaliranim bacačima AGS-17 iz kojih su ispalili nekoliko stotina granata – napisao je propagandista Boris Rožin.

-Tokom borbene misije, dronovi su ostvarili dobre rezultate. Nastavili su sa radom čak i u uslovima u kojima bi gubici vojnika i skupe opreme bili neizbježni – dodao je on.

Ukrajinci poslali dronove da ih raznesu

Ono što Rožin nije napomenuo je da je 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske omela ili oštetila najmanje dva robota, a potom poslala sićušne vazdušne FPV dronove da ih raznesu.

Činjenica da ruskim UGV-ovima prete ukrajinski leteći dronovi nije iznenadila Semjuela Bendeta, savjetnika analitičke grupe iz Virdžinije koja se fokusira na rusku vojnu tehnologiju.

– Trenutno sve što se kreće po ratištu primjete i udaraju dronovi – rekao je on.

Pročitajte još

Mreža radionica za pravljenje dronova

Pokušavajući da nadomjeste nestašicu naoružanja u svojim redovima (do koje je došlo u oktobru kad su proruski republikanci u američkom Kongresu počeli da blokiraju slanje pomoći), Kijev je angažovao mrežu stotina malih radionica za izgradnju najmanje 50.000 malih FPV dronova mjesečno.

Brigade opremaju svaki dron sa bojevom glavom i šalju ga prema ruskim trupama, udaljenima čak i do nekoliko kilometara.

Loši ruski radioometači uglavnom ne mogu da zaustave ukrajinske dronove. Ukrajinski su ometači, s druge strane, mnogo uspješniji u prizemljivanju loše izrađenih ruskih FPV dronova, što Ukrajincima daje trajnu – i sve veću – prednost u borbi dronovima. Ta prednost omogućava ukrajinskim brigadama da nastave da odolijevaju ogromnim ruskim kopnenim napadima, uključujući i jedan nedavni tenkovski, koji je možda bio čak i najveći napad od početka invazije prije više od dvije godine, prenosi Index.

FPV dronovi uništavaju vozila sa i bez posade

Sićušni FPV dronovi ubijaju pješake i uništavaju vozila, sa ili bez posade.

– Ovo je nešto o čemu se treba razmišljati tokom razvoja kopnenih sistema – rekao je Bendet.

Oklop za zaštitu od dronova koji podsjeća na kavez može pomoći da se zaštite vozila sa posadom, a i onima bez posade potrebna je slična zaštita. Rožin je, čini se, priznao da roboti koji su uništeni tokom napada oko Berdičija mogu da budu unapređeni. Naglasio je kako su to trenutni UGV-ovi probni modeli i pomenuo “daljnji razvoj”.

– U budućnosti će takve platforme imati svoje mjesto na frontu – napisao je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu