Svijet

(VIDEO) Zbog ovog oružja Rusi imaju noćne more: Vojnici masovno bježe sa fronta, IZ MRAKA VREBA "BABAROGA"

Rusi su prvo morali da se obračunaju sa američkim višecijevnim bacačem raketa HIMARS, zatim sa britanskim krstarećim projektilima "storm šedous", a sada ih muče i ukrajinski bombarderi-dronovi "vampiri".

(VIDEO) Zbog ovog oružja Rusi imaju noćne more: Vojnici masovno bježe sa fronta, IZ MRAKA VREBA "BABAROGA"
FOTO: DEFENSE OF UKRAINE/TWITTER/SCREENSHOT

Ukrajina kaže da su njeni dronovi postali tolika noćna mora za rusku vojsku da su ih nazvali “babarogama”. U slovenskoj mitologiji babaroga je zla vještica koja napada ljude po mraku.

Dron-bombarder “vampir” je ukrajinska brza bespilotna letjelica koja uništava ruske tenkove i oklopna vozila iz neposredne blizine noću. Ovi dronovi mogu da lete brzinom od oko 23 metra u sekundi i nose teške eksplozivne naprave, što im daje prednost u odnosu na druge dronove koji mogu da lete noću i identifikuju neprijatelja pomoću termalnih kamera.

Dronovi igraju značajnu ulogu u rusko-ukrajinskom ratu.

Obje strane ih koriste za izviđanje, ali i za smrtonosne napade. Ukrajinske bespilotne letjelice “vampir” domaće izrade najčešće gađaju ruske tenkove i oklopna vozila, a korišćene su i tokom napada na skladište municije u blizini Bahmuta.

Mihail Fedorov, ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju, objavio je u avgustu video snimak koji prikazuje prostoriju punu dronova, rekavši da će 270 dronova biti poslato na linije fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini da bi “podržali vojnike tokom kontraofanzive”. Fedorov je ranije rekao za Njuzvik da je Ukrajina na putu da postane svjetski lider u proizvodnji bespilotnih letjelica.

– Posljednjih 18 mjeseci izazvalo je veliku promjenu u ukrajinskoj proizvodnji bespilotnih letjelica. Danas ukrajinska industrija proizvodi razne dronove, uključujući FPV (pogled iz prvog lica), dronove za napade, bombardere i borbene bespilotne letjelice velikog dometa. Prije nego što je Moskva pokrenula invaziju, ukrajinska industrija je uglavnom bila fokusirana na izviđanje iz vazduha – objasnio je Fedorov.

Ove nedjelje, video moćnog drona “vampir” podijelilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, nazvavši ga “noćnom morom za Ruse”.

Sa nosivošću do 15 kilograma i dometom leta do 10 kilometara, ovaj dron je postao prava noćna mora za Ruse – navodi se u snimku.

Pročitajte još

Ukrajina tvrdi da je od početka ruske invazije njena proizvodnja dronova porasla više od stotinu puta. Mnoge male i velike kompanije u Ukrajini počele su da razvijaju sopstvene bespilotne letjelice, kao što je Ukrspecsistems, koja proizvodi izviđački avion “šark” na daljinsko upravljanje, ili UkrJet, i njegov dron kamikaza “biver”, za koji se kaže da može da pređe rastojanje do 1.000 kilometara.

Ukrajinska vlada je ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova. Osim što su jeftiniji od drugog naoružanja, bespilotne letjelice su takođe preciznije od tradicionalne artiljerije i mogu se koristiti za mapiranje situacije na bojnom polju u realnom vremenu, uništavanje tenkova, oklopnih vozila i skladišta, kao i za zaustavljanje ruskog napredovanja, piše Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije