Kolumne

Vidi šta smo ti uradili od djece

Lideri svijeta su se 1990. godine na Samitu za djecu obavezali da će osigurati bolju budućnost za djecu.

Vidi šta smo ti uradili od djece
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trideset godina nakon ovog samita na horizontu se nazire kriza koja bi mogla ugroziti sav napredak koji je dosad postignut. Ovo je upozorenje predstavnice Unicefa u BiH, Rovnak Kan, koje je došlo na Međunarodni dan djece.

Upravo tog dana, dakle 20. novembra, djeca u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, ne pohađaju školsku nastavu u klupama, jer je to bila postizborna sedmica.

A kakve veze imaju izbori za gradonačelnike, načelnike i odbornike za nastavom u školama? Pa, u BiH sve ima veze sa izborima, a škole su protekle sedmice bile zatvorene zbog dezinfekcije, jer je gotovo svaka osnovna, pa i u srednja škola biračko mjesto.

Istog tog dana, dakle na Međunarodni dan djeteta, trebala je da bude održana primopredaja dužnosti između starog i novog rukovodioca Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci. Između Andree Dorić i Jelene Kurtinović. Ova prva je došla samo dva mjeseca prije, smijenjena odmah poslije izbora, a ova druga je opet vraćena. Dorićeva nije htjela da dođe na primopredaju.

Pročitajte još

A kakve to sve ima veze s djecom?

Ima itekako. Ova što je bila dva mjeseca rukovodilac je vodila ustanovu tako da su roditelji mislili da su pogriješili objekat kada dođu po dijete. Vaspitačice je mijenjala brzinom svjetlosti, a pravi razlog zna samo ona. Mi možemo samo da nagađamo, jer nemamo dokaze.

Radi se o Centru za predškolsko vaspitanje, a ne o baka servisu – čuvanju djeteta. Pri tome, ne treba zaboraviti da je bivši rukovodilac član partije koja je imala predizborni slogan “Za budućnost Srpske”!

Sram vas bilo. Zar nam nije malo pandemija.

P.S. Pogledajte dokumentarni film “Osmijeh ispod maske”, koji je napravilo Društvo psihologa.