Banjaluka

OPTUŽBE U CENTRU ZA PREDŠKOLSKO "Nova direktorka nas primorava da se učlanimo u SPS"

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje godinama se spominje u negativnom kontekstu i ovo nije prvi put da se u javnosti pojavi anonimno pismo radnika koji upozoravaju na razne neregularnosti u toj ustanovi. 

OPTUŽBE U CENTRU ZA PREDŠKOLSKO "Nova direktorka nas primorava da se učlanimo u SPS"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Javne institucije dobile su anonimno pismo radnika banjalučkog Centra, u kojem novu direktorku Andreu Dorić optužuju za mobing. 

Dorićeva, inače narodni poslanik, u fotelju direktora je sjela prije mesec dana, kao kadar Socijalističke partije Srpske.

– Direktorka u kancelariju zove jednog po jednog gradnika i zajedno sa čovjekom od povjerenja ispituju radnike, primoravaju ih da se učlanjuju u SPS, iznuđuju glasove za partiju na predstojećim izborima. Uslovljavaju ih radnim mjestom, na šta su radnici nažalost primorani, jer im se prijeti otkazima – stoji u pismu.

Osoba od povjerenja, kako tvrde, nije uopšte zaposlena u ustanovi, a zajedno s direktorkom ispituje i zastrašuje radnike. Oni još pišu da se zlupotrebljava upis djece u vrtiće radi ostvarivanja uspjeha na predstojećim izborima.

“Političke igre”

Radim isključivo po zakonu. Vjerujem da to mnogima smeta i poručujem da ću tako ubuduće raditi, kaže na sve Andrea Dorić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

–  Svakako da pojedini pokušavaju da uvuku roditelje u političke igre, kao i zaposlene, koji vrlo odgovorno i profesionalno rade svoj posao. Centar za predškolsko je od izuzetne važnosti za Grad Banjaluku i što se tiče zaposlenih ima odgovoran i profesionalan pristup poslu. Iza anonimnih pisama ne bih procjenjivala ko stoji, ja samo neću dozvoliti da se politika uvuče u Centar za predškolsko vaspitanje – izjavila je Dorićeva.

Poručila je da nije primala nove radnike, izuzev tri, četiri vaspitača kao zamjenu radnika na bolovanju.

Pismo je, osim medijima, upućeno i na adresu Ombudsmana za djecu RS, visokog predstavnika u BiH, Predsedništvu BiH, predsjednici RS, Narodnoj skupštini RS, gradonačelniku Banjaluke, banjalučkoj Skupštini i odbornicima, te Odjeljenju za obrazovanje u Gradskoj upravi.

Pročitajte još

– Institucija Ombudsmana za djecu zaprimila je žalbu kojom se, između ostalog, ukazuje i na povredu prava djece u predškolskim ustanovama u Banjaluci. Institucija će po zaprimljenoj prijavi postupiti u skladu s ovlaštenjima utvrđenim Zakonom, prije svega od Centra za predškolsko vaspitanje će zatražiti izjašnjenje o iznesenim navodima – odgovorili su iz ove institucije.

Konkurs

I načelnik Odeljenja za obrazovanje Dragan Banjac potvrdio je da su dobili ovaj dopis i zatražili od Centra da se hitno izjasne o iznesenim navodima.

– Čekamo da se uprava vrtića izjasni da li je nešto od tih navoda tačno ili nije, da li pomenuta osoba radi u vrtićima, jer mi dajemo saglasnost na sistematizaciju radnih mjesta, a nama nije prijavljeno da neko takav ima radni odnos u vrtiću – kaže Banjac.

Ističe da od petka očekuju i njihov odgovor zašto su izjavili da neće raspisivati konkurs za upis u vrtiće, kada postoji Pravilnik o prijemu djece.

– Sada kada je veliki broj djece na čekanju selektivno upisivati djecu i pozivati  se na to da je starost zahtjeva jedini kriterijum, ne odgovara ni istini, ni pravilniku koji imamo – rekao je načelnik.

Od Dragana Banjca smo komentar zatražili i u svojstvu potpredsjednika Socijalističke partije, čiji je kadar do juče bio na čelu Centra i kojima se spočitava da „podmeću nogu“ novom rukovodstvu ove ustanove, ali on nije želio davati političke izjave.

Sindikat

Šta o cijeloj situaciji u banjalučkom Centru za predškolsko kažu u Sindikatu obrazovanja i kulture RS? Predsjednik sindikata Dragan Gnjatić ističe da nisu imali nikakvih prijava, niti dojava radnika, ali da će od predstavnika sindikalne organizacije svakako tražiti da popričaju s radnicima.

– Spreman sam da porazgovaram s radnicima i rukovodstvom Centra za predškolsko vaspitanje, da vidimo šta možemo učiniti na dobrobit svih radnika, da skrenem pažnju da je političko djelovanje u smislu prisile radnika apsolutno nedopustivo – izjavio je Gnjatić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je rekao da je u prethodnom periodu imao korektnu saradnju s rukovodstvom, radnicima i članovima sindikalne organizacije.

Gnjatića smo pitali i da li je upoznat s pričama od ranije da dio vaspitača u Centru ima ugovor na određeno, te da se radnici ucjenjuju stalnim zaposlenjem.

– Zakon o radu kaže da je ugovor na određeno izuzetak, a u pravilu se daje ugovor na neodređeno. Pozivam sve radnike, sve članove sindikata da nam se obrate, da istražimo ove navode i dođemo do najboljeg rješenja – zaključio je on.

Podsjetimo, penzionisani radnici Centra prije četiri godine isto su se anonimno žalili na mobing u toj ustanovi, tvrdeći da se preko vrtića kupuju glasovi za SP, čija je direktorka tada bila na funkciji.

Stranački plijen

Na probleme vaspitača nedavno je upozorila i banjalučka odbornica Mirna Savić- Banjac, koja je pozvala Grad da reaguje.

– Smatram da je nedopustivo da se resursi i radnici bilo kojih javnih preduzeća koriste u javne svrhe, a vrlo je očigledno da u Banjaluci sva javna preduzeća služe isključivo da bi se iz njih crpili glasovi. Nedavno smo pozvali gradonačelnika da napravi komisiju i da se obiđe Centar za predškolsko, jer sam i sama dobijala pisma i pozive zabrinutih vaspitačica. Mislim da je Centar za predškolsko sporan jer se ovdje desila turbulencija s partijama koje preuzimaju „stranački plijen“. Centar ima jako veliki budžet i velika je ustanova s mnogo zaposlenih radnika što doprinosi da sve ovo izlazi na vidjelo više nego u drugim preduzećima, ali imam informacije da se i tamo radi isto – rekla je Savić-Banjac.

Prihvati notifikacije