Društvo

RASTE BROJ ZARAŽENIH ŠKOLARACA Struka savjetuje nošenje maski i na časovima

U Srpskoj je iz dana u dan sve više djece školskog uzrasta koja su pozitivna na korona virus, ali je dobra vijest što, za sada, nije došlo do širenja zaraze u školama.

RASTE BROJ ZARAŽENIH ŠKOLARACA Struka savjetuje nošenje maski i na časovima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Zvanična statistika pokazuje da je za 24 časa, zaključno s jučerašnjim danom, korona potvrđena kod četiri djeteta osnovnoškolskog i petoro srednjoškolskog uzrasta. Dan ranije koronom je zaraženo jedno dijete starosne dobi od šest do 14, te njih troje uzrasta od 15 do 19 godina.

Od 1. septembra do juče Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je ukupno 79 zaražene djece uzrasta od šest do 14 godina, te 69 uzrasta od 15 do 19 godina.

Klinička slika

Da bi se spriječila transmisija virusa u školama, Institut je preporučio da svi učenici nose zaštitne maske i tokom nastave. Ranija preporuka je bila da maske nose prilikom ulaska i izlaska iz škole, odlaska u toalet, te u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se sreću s djecom iz drugih odjeljenja.

– Prema dosadašnjim pokazateljima, upravo infektivna doza često određuje težinu kliničke slike kovida. U skladu s navedenim, nošenje maski ima najveći zaštitni efekat, ako ovu mjeru poštuju sve osobe, odnosno ako masku nose i oni koji su zaraženi, a to još ne znaju, pa se kreću i kontaktiraju s drugim ljudima, kao i oni koji su zdravi. Nošenjem maski se smanjuje tendencija dodirivanja usta, nosa i očiju, što je to dodatni vid zaštite od kovida – poručuju iz IJZ RS.

Pročitajte još

Nastavnici

Dodaju da za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole mogućnost nošenja maske tokom časa procjenjuje nadležni nastavnik.

– Ako nastavnik procijeni da djeca do petog razreda mogu koristiti masku na pravilan način i bez značajnog ometanja procesa učenja, korištenje maske tokom nastave se poštuje i u ovoj dobi, naročito u situaciji kada je visok nivo prenošenja kovida u zajednici. Učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola treba da nose maske i tokom časa, s obzirom na učestaliji prenos infekcije u toj dobi, bolju saradnju u smislu pravilne upotrebe maske i posljedično veći efekat ove mjere u navedenoj dobi, te činjenicu da više nastavnika u toku školskog dana bude u kontaktu s učenicima ove dobi – naglašavaju u Institutu i dodaju da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da osobe starije od 12 godina nose maske u skladu s preporukama za odrasle osobe.

Disciplina

Iz Instituta apeluju i da nastavnici pruže primjer učenicima u pravilnom sprovođenju svih mjera prevencije u školama, što uključuje nošenje maske, koje su za njih obavezne tokom boravka u školama.

Nove preporuke već su predstavljene i školama, u kojima kažu da će insistirati da ih djeca primjenjuju, ali ističu i da su učenici od samo početka vrlo disciplinovani kada je u pitanju sprovođenje mjera u školi.

– Svaki korak u školama je kontrolisan i kada bi takvo ponašanje bilo svuda ne bismo imali problema. Ali problem je dolazak do škole, situacija u prevozu, te druženja van škole – kaže Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

Mala djeca manje osjetljiva

Podaci iz pojedinih zemalja i nekoliko studija ukazuju na to da djeca mlađa od 18 godina čine oko 8,5 odsto prijavljenih slučajeva virusa korona, pri čemu je relativno malo smrtnih slučajeva u toj starosnoj grupi u odnosu na druge. Infekcija kod djece uglavnom uzrokuje blagi oblik bolesti. I dalje nije u potpunosti poznato u kojoj mjeri deca doprinose prenošenju SARS-CoV-2. Čini se da su mala djeca manje osjetljiva na infekciju u odnosu na odrasle, te da se osjetljivost generalno povećava s godinama, navodi se u novom dokumentu SZO, UNICEF i UNESCO.

Autori: Maja Radoja, Valentina Mišljenović