Kultura

VIJEK LOGORA I STRADANJA Igor Marojević u Banjaluci promoviše roman „Ostaci sveta“

Promocija novog romana poznatog srpskog pisca Igora Marojevića “Ostaci sveta” biće održana 9. decembra, s početkom u 20 časova, u banjalučkom Domu omladine, uz prisustvo autora.

VIJEK LOGORA I STRADANJA Igor Marojević u Banjaluci promoviše roman „Ostaci sveta“
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

“Ostaci sveta” su prvi roman kojem je Jasenovac i stradanje Srba dominantna tema, a osim Jasenovca autor dokumentaristički obrađuje i ostale teme koje govore o 20. vijeku kao vijeku logora i stradanja.

Govoreći o svome pristupu Igor Marojević je naveo “da uvijek ide na neke manje poznate strane”.

– Dok sam izučavao Jasenovac, naišao sam na ženski logor koji je bio mjesto gdje su se ustaše zabavljale tako što su silovali žene i poslije ih ubijali. Kada sam to čitao, mogao sam da shvatim zašto je banjalučki pisac Goran Čučković 1984. godine napisao samo novelu “Jedenje bogova”, a ne roman. To je jako mučna tema – rekao je Marojević i dodao da je u romanu opisan i proboj logora Jasenovac.

Zajednička ocjena publike i kritike je da su “Ostaci sveta” najbolji roman Igora Marojevića i jedan od najboljih srpskih romana 21. vijeka.

Igor Marojević je najmlađi prozni autor predstavljen u posljednjem izdanju “Kratke istorije srpske književnosti” Jovana Deretića. Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva i stalni član srpskog i španskog PEN centra.

Djela Igora Marojevića su objavljena u Srbiji, Makedoniji (“Tragači”, “Beograđanke”, “Majčina ruka”), Hrvatskoj (“Schnitt”), Sloveniji (“Mediterani”, “Majčina ruka”) , Mađarskoj (“Beograđanke”) i Španiji (“Beograđanke”, “Šnit”, “Obmana Boga”, “Parter”).

Osim autora, o knjizi će govoriti moderator promocije Ernest Bučinski, publicista i novinar iz Banjaluke.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen uz obavezno nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku na ulazu u salu.

Organizator promocije je agencija „Venturo“ Banjaluka.