Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIJEST O KRATKOM BRAKU OBIŠLA REGION Sve više parova se razvodi, a evo kako SPASTI PORODICU

Društvo
Autor:

Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

U subotu se vjenčali u srijedu razveli, neobična vijest o kratkotrajnom braku mladenaca iz Trebinja obišla je region.

Statistika u Srbiji ne bilježi ovako kratko trajanje braka. Najčešće se razvode parovi sa godinu dana bračnog staža, a sve više je onih koji su odlučili da papire za razvod podnesu poslije 25 godina zajedničkog života.

Tri dana bračnog staža – toliko su uspjeli da sakupe mladenci rekorderi iz Trebinja. Koliko su česti brakovi od nekoliko dana u Srbiji reporteri RTS su se raspitivali u Republičkom zavodu za statistiku.

– Ovako kratko trajanje braka mi ne prikazujemo, informacija da je to samo jedan brak upućuje na činjenicu da to nije pojava, ali u Srbiji se godišnje razvede 400–440 brakova koji su trajali kraće od jedne godine – kaže Gordana Bjelobrk, načelnica Odsjeka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Da mnogi odluče da stave tačku na zajednički život već poslije godinu potvrđuje i psihoterapeut Ljubica Bogetić.

Kaže da je i tada najveća vjerovatnoća za bračni brodolom.

– Najčešće bude kada se rodi prvo dijete, to je poslije tih godinu dana kada dijete već ima godinu dana. Ali neka krizna tačka braka jeste sedam godina, i to su dva najčešća razloga zašto mi neko dođe. Sve više su ljudi otvoreniji za razgovor za razliku od ranije kada je bilo ko dolazi kod psihoterapeuta, to znači da je lud – ističe Ljubica Bogetić, psihoterapeut.

Stručnjaci posljednjih godina primećuju tendenciju porasta broja razvoda. Zanimljivo je i da se ne razvode samo novopečeni mladenci već sve češće to čine i oni čiji su brakovi trajali duže od 25 godina.

– U Srbiji brak prosječno traje 13,6 godina prije nego što se razvede, a 2000. je trajao 12 godina u prosjeku. A ono što je zanimljivo je da duže traju brakovi bez djece nego brakovi sa decom koji se razvode. Kada govorimo o teritoriji odnosno o regionu, najveći broj razvoda je u regionu Vojvodine i u Beogradu, a najmanji broj razvoda je u regionu Šumadije i zapadne Srbije – ukazuje Gordana Bjelobrk.

Kako je sve manje parova koji proslave zlatnu svadbu, ima li savjeta kako sačuvati brak?

– Prvenstveno, treba imati realna očekivanja i od braka i od te druge osobe, i truditi se obostrano da se svaki trenutak nekako uljepša, da se trudimo da budemo bolji prijatelji međusobno i da se više razumijemo – podvlači psihoterapeut Ljubica Bogetić.

Više razumijevanja, a manje osuđivanja – mogla bi da bude čarobna formula za dugovječan brak.

Ali i lekcija za sve neudate i neoženjene u Srbiji kojih je, prema posljednjim podacima u Srbiji, oko milion.

Šta kaže statistika?

Prema posljednjim podacima iz 2018. u Srbiji je sklopljeno oko 36.000 brakova, dok se istovremeno svaki četvrti završio razvodom.

Srbija nije rekorder po broju razvoda već su to zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, a mogli bismo da se ugledamo na Špance, Maltežane, Italijane… zemlje u kojima su brakovi najdugovječniji, a stopa razvoda najniža.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO