Društvo

VIJEST O KRATKOM BRAKU OBIŠLA REGION Sve više parova se razvodi, a evo kako SPASTI PORODICU

U subotu se vjenčali u srijedu razveli, neobična vijest o kratkotrajnom braku mladenaca iz Trebinja obišla je region.

VIJEST O KRATKOM BRAKU OBIŠLA REGION Sve više parova se razvodi, a evo kako SPASTI PORODICU
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Statistika u Srbiji ne bilježi ovako kratko trajanje braka. Najčešće se razvode parovi sa godinu dana bračnog staža, a sve više je onih koji su odlučili da papire za razvod podnesu poslije 25 godina zajedničkog života.

Tri dana bračnog staža toliko su uspjeli da sakupe mladenci rekorderi iz Trebinja. Koliko su česti brakovi od nekoliko dana u Srbiji reporteri RTS su se raspitivali u Republičkom zavodu za statistiku.

– Ovako kratko trajanje braka mi ne prikazujemo, informacija da je to samo jedan brak upućuje na činjenicu da to nije pojava, ali u Srbiji se godišnje razvede 400–440 brakova koji su trajali kraće od jedne godine – kaže Gordana Bjelobrk, načelnica Odsjeka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Da mnogi odluče da stave tačku na zajednički život već poslije godinu potvrđuje i psihoterapeut Ljubica Bogetić.

Kaže da je i tada najveća vjerovatnoća za bračni brodolom.

– Najčešće bude kada se rodi prvo dijete, to je poslije tih godinu dana kada dijete već ima godinu dana. Ali neka krizna tačka braka jeste sedam godina, i to su dva najčešća razloga zašto mi neko dođe. Sve više su ljudi otvoreniji za razgovor za razliku od ranije kada je bilo ko dolazi kod psihoterapeuta, to znači da je lud – ističe Ljubica Bogetić, psihoterapeut.

Pročitajte još

Stručnjaci posljednjih godina primećuju tendenciju porasta broja razvoda. Zanimljivo je i da se ne razvode samo novopečeni mladenci već sve češće to čine i oni čiji su brakovi trajali duže od 25 godina.

– U Srbiji brak prosječno traje 13,6 godina prije nego što se razvede, a 2000. je trajao 12 godina u prosjeku. A ono što je zanimljivo je da duže traju brakovi bez djece nego brakovi sa decom koji se razvode. Kada govorimo o teritoriji odnosno o regionu, najveći broj razvoda je u regionu Vojvodine i u Beogradu, a najmanji broj razvoda je u regionu Šumadije i zapadne Srbije – ukazuje Gordana Bjelobrk.

Kako je sve manje parova koji proslave zlatnu svadbu, ima li savjeta kako sačuvati brak?

– Prvenstveno, treba imati realna očekivanja i od braka i od te druge osobe, i truditi se obostrano da se svaki trenutak nekako uljepša, da se trudimo da budemo bolji prijatelji međusobno i da se više razumijemo – podvlači psihoterapeut Ljubica Bogetić.

Više razumijevanja, a manje osuđivanja – mogla bi da bude čarobna formula za dugovječan brak.

Ali i lekcija za sve neudate i neoženjene u Srbiji kojih je, prema posljednjim podacima u Srbiji, oko milion.

Šta kaže statistika?

Prema posljednjim podacima iz 2018. u Srbiji je sklopljeno oko 36.000 brakova, dok se istovremeno svaki četvrti završio razvodom.

Srbija nije rekorder po broju razvoda već su to zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, a mogli bismo da se ugledamo na Špance, Maltežane, Italijane… zemlje u kojima su brakovi najdugovječniji, a stopa razvoda najniža.