Društvo

Vipotnik o slučaju Trgovske gore "Podrška Austrije je krupan korak u postizanju cilja"

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik ocijenio je da podrška austrijske delegacije u rješavanju problema izgradnje skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja krupan korak ka postizanju konačnog cilja, odnosno sprečavanju izgradnje ovog odlagališta.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vipotnik je izrazio zadovoljstvo što je ministar za zaštitu klime, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Austrije Leonora Gevesler na jučerašnjem sastanku u Beču pokazala razumijevanje za ovaj problem Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je naveo da je, uz Sloveniju i Mađarsku, to podrška još jedne članice EU.

– U procesu osporavanja namjera Hrvatske da izgradi odlagalište na Trgovskoj gori neophodna nam je podrška i zato koristimo svaku priliku da pred međunarodnu javnost iznesemo naš nedvosmislen i jasan stav da nećemo dozvoliti Hrvatskoj da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad u našem dvorištu – istakao je Vipotnik.

On je napomenuo da Austrijanci saosjećaju sa ovim problemima, jer imaju slične situacije.

– Geveslerova je pokazala puno razumijevanje za nepodijeljen stav svih nivoa vlasti u BiH i navela da je Austrija spremna da podijeli sa nama svoje bogato iskustvo u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada – rekao je Vipotnik.

Prema njegovim riječima, Geveslerova je izrazila punu spremnost da obezbijedi podršku na ekspertskom nivou, odnosno da poveže eksperte iz Austrije i BiH.

Vipotnik je naveo da je na sastanku dogovoreno da austrijski stručnjaci zajedno sa Ekspertskim timom iz BiH analiziraju rezultate istraživanja područja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koje bi bilo ugroženo izgradnjom odlagališta.

Pročitajte još

On je rekao da je delegaciju iz Austrije informisao da je Hrvatska odbila zahtjev da stručnjaci iz Srpske i BiH učestvuju u istraživanjima koja su urađena na hrvatskoj strani, te da su time samo produbljene sumnje u cijeli proces.

– U ponedjeljak, 2. oktobra, u Novom Gradu započinjemo istraživanja na potencijalno ugroženom području u Srpskoj i FBiH. Okupili smo institucije iz oba entiteta koje su nadležne i stručne za istraživanja svih elemenata životne sredine i zdravlja ljudi, te započinjemo novi krug istraživanja trenutnog stanja – rekao je Vipotnik.

Ekspertski tim, napomenuo je on, koji će biti dodatno pojačan stručnjacima iz različitih oblasti, nadgledaće sva istraživanja, a dobijene podatke analiziraće zajedno sa stručnjacima iz Austrije.

Vipotnik je na sastanku upoznao domaćine i da je Hrvatska objavila Uputstvo za izradu studije uticaja na životnu sredinu, u kojem nije navedeno da je BiH, kao potencijalno pogođena zemlja, dostavila primjedbe na prethodnu procjenu uticaja, te je ukazao na brojne propuste u ovom dokumentu i komentare koji su poslati iz BiH.

– Obavijestio sam Geveslerovu i da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao kontakt institucija prema ESPOO konvenciji, zakazalo sastanak sa Sekretarijatom ove konvencije, te da će u novembru u Ženevi izložiti sve probleme u komunikaciji sa Hrvatskom – rekao je Vipotnik.

On je naveo da će ukazati da Hrvatska krši ESPOO konvenciju i svjesno ignoriše napore BiH da učestvuje u svim postupcima u prekograničnom kontekstu, na koje kao potencijano pogođena zemlja ima pravo.

Sastanku u Beču prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun, te Nemanja Galić i Emir Dizdarević kao predstavnici Pravnog i Ekspertskog tima za problematiku Trgovske gore.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije