Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIRTUALNE VALUTE Slovenija OPOREZUJE RUDARENJE kriptovaluta

Biznis
Autor:

Foto: Sedat Suna/EPA

Finansijska uprava Slovenije (Furs) upozorila je da rudarenje kriptovaluta i trgovina predstavljaju aktivnosti koje moraju biti propisno registrovane i oporezovane.

U posljednjem velikom slučaju jednu osobu su oporezovali zbog rudarenja za 100 hiljada evra.

U kontroli je utvrđeno da je fizičko lice rudarilo virtuelne valute, a prilivi su predstavljali dohodak od obavljanja djelatnosti, jer ih je ta osoba ostvarila redovnim i stalnim trgovanjem, a pritom ta aktivnost nije registrovana.

– Pronalaženje rada na crno rezultiralo je činjenicom da je fizičko lice podnijelo samoprijavu na temelju koje je uplatilo gotovo 100.000 evra poreza na dohodak od poslovnih aktivnosti – objasnila je Uprava za finansije, izvjestio je RTV Slovenije.

Koliko ljudi u Sloveniji se bavi trgovinom kriptovalutama ili rudarenjem nije poznato. Rudarenje kriptovaluta je prema standardnoj klasifikaciji jedna od djelatnosti obrade podataka i srodnih djelatnosti, a trgovina kriptovalutama svrstana je među ostale neklasifikovane prateće poslovne aktivnosti.

Furs, u kontekstu nadzornih postupaka nad fizičkim licima koje rudare ili trguju virtuelnim valutama, dobija razne informacije, uključujući međunarodnu razmjenu informacija između poreskih uprava i od subjekata koji imaju informacije koje su relevantne za obračun dohotka na temelju naslova virtuelne valute, dodali su.

Osoba koja ne obavlja djelatnost, u načelu, ne plaća kapitalnu dobit od prodaje virtuelnih valuta. Ako pojedinac obavlja djelatnost, mora da plati porez kao i svaki drugi trgovac ili društvo, zavisno o obliku poslovanja koji koristi.

(Bankar.me)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO