Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIRUS KORONA UZBURKAO BERZE Bezos za samo jednu noć izgubio SEDAM MILIJARDI DOLARA

Biznis
Autor:

Foto: Pablo Martinez Monsivais/Tanjug/AP

Zabrinutost zbog koronavirusa uzburkala je tržišta kapitala širom svijeta na kojima je samo u posljednjih mjesec dana zbrisano više stotina milijardi dolara bogatstva svjetskih milijardera u kompanijskim akcijama.

Šef “Amazona” Džef Bezos izgubio je sedam milijardi dolara tokom samo jedne prekonoćne trgovinske sesije na berzi, a u posljednjih mjesec dana je usljed oštrog pada cijena akcija “siromašniji” za više od 18 milijardi dolara, izvještava CNBC.

Glavnom izvršnom direktoru “Tesle”, Ilonu Masku, koji je napisao da je “panika zbog koronavirusa glupost”, na berzi je preko noći “izgorjelo” oko četiri milijarde dolara bogatstva u akcijama. Time je njegov gubitak na tržištu kapitala za mjesec dana narastao na više od 12 milijardi dolara.

Ipak, najveći udarac od virusa Covid-19 po džepu je osetio šef LVMH Bernar Arno, koji je u januaru sa bogatstvom od 110 milijardi dolara postao drugi najbogatiji čovek na svijetu, istisnuvši sa te pozicije Bila Gejtsa.

Arno je na berzi izgubio za jednu noć šest milijardi dolara, ali s obzirom na to da je luksuzna roba vrlo ranjiva na ekonomske i berzanske šokove, akcije njegove kompanije LHVM su se od januara stropoštale za čak 24 procenta, čime je njegov ukupan berzanski gubitak za samo dva mjeseca dostigao skoro 30 milijardi dolara.

Zbog toga se Arno na rang listi najbogatijih vratio na treće mjesto, zaostajući s bogatstvom u odnosu na Gejtsa za preko 20 milijardi dolara.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO