Društvo

VIŠE OD IGRE Slaganje Rubikove kocke pomaže u razvoju logike i jača samopouzdanje

Kada složite Rubikovu kocku, vi na taj način gradite i jačate samopouzdanje, jer možete da uradite nešto što drugi ljudi ne mogu.

VIŠE OD IGRE Slaganje Rubikove kocke pomaže u razvoju logike i jača samopouzdanje
Foto: Profimedia

Ali možete i tome da ih naučite i da širite znanje, ističe Marko Vukadinović, koji se već dugo bavi slaganjem ove mozgalice i glavni je organizator takmičenja u slaganju Rubikove kocke u BiH.

Do sada su četiri takva takmičenja održana u Banjaluci, a po uzoru na njih ovaj vikend prvi put se održava i u Sarajevu, u saradnji sa kompanijom „Prointer“ koja je obezbjedila svu potrebnu opremu za ova takmičenja.

On je i jedan od glavnih „krivaca“ za rast popularnosti kjubinga na našim prostorima, te za postojanje Fejsbuk stranice i YouTube kanala Rubikova Kocka Banja Luka na kojem postoji odlično i jako detaljno uputstvo pomoću kojeg je lako naučiti složiti Rubikovu kocku za pola sata.

Po njegovim riječima, jedna od prednosti bavljenja kjubingom je i izgradnja ličnosti, kroz druženje sa raznim uzrastima koje spaja isto interesovanje, isti hobi i ista strast ka slaganju kocke i sličnih mozgalica.

Svi mi smo zapravo na neki način prijatelji i družimo se na takmičenjima i van takmičenja. Među nama ne postoji neko neprijateljstvo, ali postoji rivalstvo da budemo bolji jedni od drugih i da ostvarimo bolje rezultate, ali i dalje pomažemo jedni drugim da budemo brži i bolji – ističe Vukadinović.

Prisutna je, kaže, izgradnja takmičarskog duha kroz zdravu konkurenciju, rivalstvo i prijateljstvo.

– Ne pokušavamo samo da ostvarimo bolje rezultate od tuđih, naravno. Dosta velik uspjeh za svakog kjubera je i da obori svoj dotadašnje rekorde i rezultate i dobije potvrdu da je zaista bolji nego što je nekad bio. Na putu ka samoizgradnji ličnosti i težnji ka boljem, potvrda ostvarenja rezultata je zaista velika motivacija – ističe ovaj kjuber, koji se prvi put takmičio u ovoj vještini 2014. godine u Osijeku.

Od tada je odlučio i da iskoristi društvene mreže, poveže se sa ljudima širom regiona i da radi na tome da ovo ozbiljno takmičenje dovede i u BiH. Tako su takmičenja u Banjaluci, te sada i u Sarajevu održavaju u saradnji sa Svjetskom asocijacijom za kocku WCA – World Cubing Association, čiji delegat prisustvuje takmičenjima.

Marko ističe da je kod djece koja se zainteresuju za slaganje Rubikove kocke i druge mozgalice primjetan i porast motivacije u školi.

Marko Vukadinović – organizator prethodna četiri takmičenja u Banja Luci i popularizator kjubinga na našim prostorima….

Posted by Rubikova Kocka Banja Luka on Monday, October 14, 2019

– Raste težnja ka matematici, prirodnim i tehničkim naukama i korištenju logike uopšteno. Sva ta logika spaja se kasnije u slaganje kocke i usklađuje sa motorikom, brzim razmišljanjem i brzim pokretima u savršene rezultate koji su sad svjetski rekordi – objašnjava on.

Organizatori ističu da u narednom periodu planiraju da organizuju ovakva takmičenja i u drugim gradovima u BiH.

Pravila takmičenja su ista kao i pravila svakog službenog takmičenja, odnosno svaki takmičar mora da se pridržava pravila Svjetske asocijacije za kocku i cijelo organizovanje takmičenja se odrađuje po tim istim pravilima i procedurama, što ostavlja malo prostora za grešku.

– Zato, iako nekome slaganje kocki djeluje kao dječija igra, treba imati na umu da mi zapravo imamo stroga pravila kao pravi sport. Doduše, “speedcubing” po svjetskoj nomenklaturi još uvijek nije sport – kažu organizatori.