Digitalna Srpska

"VIŠE OD POLA PREDUZETNIKA NEMA SVOJ SAJT" Saznajte šta na internetu pretražuje 97% korisnika

Gugl i dalje tvrdi da u rezultatima lokalnih pretraga prednost daje veb sajtovima na lokalnim, nacionalnim domenima.

Pije kafu ispred laptopa
FOTO: FIRMBEE/PEXELS

Svjetske statistike kažu da 97% internet korisnika pretražuje lokalne kompanije. Pored toga, 46% svih pretraga na Guglu se odnosi na lokalne informacije.

Taj podatak je utoliko bitniji ako znamo da Gugl drži preko 90% svjetskog tržišta veb pretraživača, dok u Srbiji zauzima 96,7% (92,24% na desktop računarima i 98,6% na mobilnim uređajima).

Pročitajte još

Pritom, 72% kupaca poslije lokalne pretrage posjeti prodavnicu koja je u krugu od osam kilometara od njihove trenutne lokacije. Takođe, nakon pretrage lokalnog preduzeća na mobilnom uređaju, 88% kupaca će nazvati ili posjetiti tu firmu u roku od 24 sata.

Po skorašnjem istraživanju četvrtina domaćih firmi nema poslovni veb sajt. U tome prednjače nove i male firme. Na primjer, čak 75% firmi starosti do jedne godine nema veb-sajt. Takođe, nema ga preko polovine preduzetnika. Najčešći razlog za neposjedovanje sajta je da “nema potrebe”.

Ako se složimo da je sajt potreban, razmotrimo i šta treba ugraditi u njegov temelj, da bi on na najbolji mogući način obavio svoj posao. Naravno, riječ je o internet domenu. Postavlja se pitanje koji – neko bi izabrao .com domen, što je u nekim situacijama ispravno, ali, pošto se radi o sajtu koji cilja lokalno tržište i do kog se dolazi kroz lokalnu pretragu, najbolji izbor je nacionalni domen.

DJEVOJKA ZA LAPTOPOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Razloga za to je više. Gugl i dalje tvrdi da u rezultatima lokalnih pretraga prednost daje veb sajtovima na lokalnim, nacionalnim domenima, kao što je .rs. To je najjači argument (po već spomenutom istraživanju s početka teksta najčešći razlog (65,8%) za izbor .rs domena za veb sajt firme je “zbog geografskog prostora na koji asocira”). Takođe, sajtovi na ovom domenu se prepoznaju kao domaći, pravljeni namjenski za domaćeg korisnika, što on na kraju i cijeni.

Naravno, nije sve u domenu. Gugl koristi preko 200 parametara prilikom rangiranja sajtova, ali ako su dva sajta istog kvaliteta, jedan na .rs, a drugi na .com, Gugl će u svojim pretragama za upite iz Srbije favorizovati onaj koji je na .rs domenu. Dakle, ako ste na nacionalnom domenu, imate više šansi da Gugl prikaže baš vaš sajt internet korisnicima koji traže lokalne firme, a njih je 97%. Pritom, ako ste im dovoljno blizu, 72% onih koji su vas našli svratiće i do vaše prodavnice, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu