Regioni

VIŠE POLJA ZA SARADNJU Ambasador Kine u posjeti gradonačelniku Brčko distrikta

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping boravio je danas u službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta Siniši Miliću.

VIŠE POLJA ZA SARADNJU Ambasador Kine u posjeti gradonačelniku Brčko distrikta
Foto: Vlada Brčko distrikta/RAS Srbija

Milić i Ping su razgovarali o mogućnostima saradnje u realizaciji infrastrukturnih projekata koje planira distrikt Brčko.

Ambasador Ping je izrazio interesovanje za saradnju s distriktom, kako u ovoj oblasti, tako i u oblasti energetike, transporta, poljoprivrede i telekomunikacija.

Na sastanku je istaknuto da polovina od ukupnog broja kineskih trgovaca u BiH radi upravo na području distrikta Brčko, te da je ova lokalna zajednica otvorena sredina u kojoj oni ostvaruju svoj ekonomski interes, ali i žive i obrazuju se. Kineski ambasador je istakao da su oni zadovoljni odnosom s lokalnim vlastima i građanima te da upravo u distriktu imaju dobar ambijent za poslovanje – saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da Brčko kao lokalna zajednica izuzetno poštuje kineski narod i kinesku državu i zahvalio ambasadoru Jingu na posjeti. Ujedno ga je pozvao na Biznis forum Brčko distrikta BiH, koji će biti održan u oktobru.

Nakon posjete gradonačelniku Miliću ambasador Ji Ping je posjetio i kineske trgovce u Brčkom.