Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VIŠKOVIĆ ODLUČAN Poslodavci više NEĆE MOĆI DA KRIJU kolike plate isplaćuju radnicima

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Svaki poslodavac u Republici Srpskoj ubuduće će imati obavezu da javno objavljuje prosječne isplaćene plate u svom privrednom društvu i to na portalu Poreske uprave Republike Srpske.

Ovo je najavio premijer RS Radovan Višković i to kao jednu od mjera na suzbijanju sive ekonomije.

– Pooštrićemo kontrole Poreske uprave i Inspektorata, prvenstveno se bazirajući na neprijavljeni rad i prijavljeni rad na dva ili četiri sata, te na neprijavljene djelatnosti – naveo je Višković.

Istako je da će ujedno biti izmjenjena zakonska regulativa i svaki oblik kršenja propisa koji dovodi do direktne ili indirektne utaje poreza, a što će biti tretirano kao krivično djelo.

– Prema svim našim analizama, poseban izvor sive ekonomije, u vezi sa isplatom plata na crno ili popularno “na ruke”, predstavlja izvlačenje dobiti iz preduzeća koja je oporezovana samo sa deset odsto porezom na dobit. Kako bismo smanjili privlačnost ovog izvora za finansiranje isplate plata na crno, zajedno sa Vladom Federacije BiH radićemo na ponovnom uvođenju oporezivanja dividende, kroz Zakon o porezu na dohodak – naveo je premijer Višković u ekspozeu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO