Politika

Višković u Beogradu: Srpska i Srbija kreću u gradnju hidroelektrane na Drini

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio izgradnju dvije hidroelektrane na Drini, Foča i Paunci, koje će graditi dvije elektreprivrede. Odluka će biti donesena na sjednici dvije Vlade u februaru.

Višković u Beogradu: Srpska i Srbija kreću u gradnju hidroelektrane na Drini
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Republika Srpska je juče uputila javni poziv za izgradnju HE Dabar, a do kraja mjeseca i za Vuk Bijela, prenosi RTRS.

Predsjednik Vučić je, kaže Višković, prihvatio da se Srbija preko svojih preduzeća pojavi na tim tenderima, a njemu će, kaže, biti i više nego zadovoljstvo da Srbija dobije taj posao.

Sa građevinskom sezonom počinje izgradnja puta od Кuzmina prema Rači i mosta na rijeci Savi, poručila je premijerka Ana Brnabić, dok je Višković zatražio da se postojeći granični prelaz, koji je relativno nov, ukomponuje u taj autoput.

To treba da bude zajednički prelaz Srpske i Srbije. Čak je i predsjednik Vučić u jednom momentu izrazio spremnost da se Srbija uključi i pomogne Republici Srpskoj dijelom u izgradnji i autoputa od Rače prema Bijeljini. Mi ćemo svakako ovih dana voditi pregovore, tražiti kreditore, tražiti izvođače da krenemo u nastavak izgradnje autoputa od Doboja do Bijeljine, da u narednih par godina povežemo Banjaluku i Beograd autoputem – istakao je Višković.

Vučić je u saopštenju poželio mnogo uspjeha premijeru Republike Srpske i naveo da će Srbija, kao iskren partner, uvijek biti snažan oslonac RS.

– Srbija će uvijek, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, pomagati različite infrastrukturne i druge projekte u Republici Srpskoj, kao i zajednički rad na njegovanju naših kulturnih i duhovnih veza – naveo je on. Treba napomenuti da priča o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana u režiji RS i Srbije traje više od deset godina. No ukazivano je na to da se to ne može raditi u potpunosti bez države BiH.