Politika

„Visoki napon“ Mađarska vojska stiže u BiH, završili posljednju vježbu

Manevarska jedinica Mađarskih odbrambenih snaga održala je vježbu "Visoki napon" kao pripremu prije polaska u Bosnu i Hercegovinu gdje će učestvovati u misiji EUFOR.

pokazna vježba Eufora u Sarajevu
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

U 2024. godini, manevarska jedinica Mađarskih odbrambenih snaga učestvovaće i u strukturi multinacionalnog bataljona EUFOR (ALTHEA) u BiH. Njihov glavni cilj biće obavljanje zadataka očuvanja mira, koji se kreću od najosnovnijih patrola održavanja prisutnosti do izvršavanja zadataka kontrole mase rekao je general-major Laslo Stic, vojni pripravnik i prvi mađarski komandant najveće misije Evropske unije.

General-major je 6. decembra u bazi za obuku komande u Ujdorogdu pratio jedan od trenutaka vježbe Visoki napon 2023, kojom je završena priprema jedinice.

Mir u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana je od fundamentalnog značaja za Mađarsku, zbog čega je naša zemlja od završetka rata u Bosni oduvijek imala aktivnu ulogu u upravljanju južnoslavenskom krizom. Oružane snage Mađarske učestvovale su u mirovnim misijama NATO od 1995. do 2004. godine i od tada doprinose mirovnoj misiji Evropske unije EUFOR ALTHEA sa štabnim oficirima i manevarskim jedinicama multinacionalnog bataljona, odnosno kontingenta MH EUFOR – saopšteno je na zvaničnoj stranici mađarskih snaga.

Pročitajte još

Mađari će, između ostalog, pružati primarnu medicinsku zaštitu međunarodne misije, vazdušnu podršku, helikoptersku jedinicu. Imaće vatrogasnu grupu sa patrolnim psima, kao i logističku podršku i snabdijevanje. Osim toga, imaće dodatnu manevarsku jedinicu, grupu vojnog reda. Tehnička grupa sa mogućnostima putovanja, gašenja požara i prečišćavanja vode i grupa za hemijsku odbranu pružit će podršku.

Proteklih mjeseci vojnici su, između ostalog, učestvovali u vježbama gađanja i vožnje, izviđanju i borbi za spasavanje života u okviru individualne i jedinične stručne obuke, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije