Politika

"VJEČNA OPOMENA SRBIMA" Nešić o proslavi "Oluje" i etničkom čišćenju

Sjećanje na nevino nastradale i prognane u ''Oluji'', na najveće etničko čišćenje devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, vječna je opomena našem narodu da se samo sami na sebe možemo osloniti i samo jedni drugim pomoći - poručio je danas predsjednik DNS Nenad Nešić.

"VJEČNA OPOMENA SRBIMA" Nešić o proslavi "Oluje" i etničkom čišćenju
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On kaže da je za svakog Srbina, a posebno za one porijeklom iz Hrvatske, bolna činjenica da 250.000 protjeranih, 1.869 poginulih i nestalih, od čega 550 žena, još uvijek čekaju satisfakciju i da bilo koja pravosudna institucija kaže da je to bio zločin i etničko čišćenje.

– Ne može, a da ne boli činjenica da je Haški tribulan oslobodio odgovornosti aktere ovog stravičnog zločina. Od konstitutivnog naroda, Srbi su u Hrvatskoj postali nacionalna manjina bez osnovnih ljudskih prava, a njihovi domovi nisu obnovljeni. I takva Hrvatska u kojoj nema pravde za žrtve srpskog naroda, a time ni vladavine prava, u kojoj se ne poštuju ljudska prava, u kojoj se povampirilo ustaštvo, postala je članica Evropske unije, a da nije ispunila one osnovne uslove – vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava!- naglašava lider DNS.

Sve to, smatra Nešić, govori da se srpski narod prvenstveno mora osloniti na sebe i biti jedinstven, jer je samo jedinstven snažan i može opstati.

– Našu prošlost ne smijemo zaboraviti, ni “Oluju”, ni “Maestral”, ni Jasenovac, Prebilovce i brojna druga stratišta našeg naroda, a sigurnu i prosperitetnu budućnost možemo izgraditi samo ekonomskim i nacionalnim jačanjem naše dvije srpske države – Srbije i Srpske!- zaključuje Nešić.