Magazin

Vjernici moraju da ispoštuju ovo pravilo: Počela je 4. nedjelja velikog Vaskršnjeg posta

Pravoslavni vjernici danas su zopočeli s četvrtom nedjeljom velikog Vaskršnjeg posta, koja se još naziva i sredoposna sedmica.

Vjernici moraju da ispoštuju ovo pravilo: Počela je 4. nedjelja velikog Vaskršnjeg posta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ime joj samo kaže označava sredinu posta; prošle su tri nedjelje, a kada se ona završi, do Vaskrsa ostaju još tri nedjelje posta.

Ova sedmica posti se na vodi od ponedjeljka do petka, dok je u subotu i nedjelju dozvoljeno jesti hranu pripremljenu na ulju.

Pročitajte još

Sredoposna nedjelja posvećena je Svetom Jovanu Lestvičniku, monahu koji je od svoje mladosti služio Bogu i tvorca knjige “Lestvica”, koja opisuje metod uznošenja duše Bogu kroz dobra djela i uzdržavanje od loših misli, djela i iskušenja.

Nakon sredoposne nedjelje slijedi gluva sedmica, potom cvjetna, a na kraju i stradalna ili strasna, na kraju koje se proslavlja najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Vaskršnji post dijeli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila posta.

Prva sedmica Vaskršnjeg posta – Čista nedelja

Ova nedjelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedjelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja – potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Druga sedmica Vakršnjeg posta – Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedjeljka do petka, dok je u subotu i nedjelju dozvoljeno ulje.

Treća sedmica Vakršnjeg posta – Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedjelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedjelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedjeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedjelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovijesti, piše Lepa i srećna.

Četvrta sedmica Vakršnjeg posta – Sredoposna nedjelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu – na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vakršnjeg posta – Gluva nedjelja

Ova sedmica je vrijeme ćutanja, pokajanja, gluvo vrijeme. U Gluvu nedjelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pjesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srijede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Šesta sedmica Vakršnjeg posta – Cvjetna nedjelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obilježava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedjelja – na vodi od ponedjeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedjelju riba, kada se i slave Cvijeti.

Sedma i poslljednja sedmica Vakršnjeg posta – Stradalna ili Strasna nedelja

Posljednju nedjelju pred Vaskrs obilježava strogi post vjernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedjeljka do srijede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdjenja, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedjelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen, piše Žena Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu