Digitalna Srpska

Vještačka inteligencija zvuči kao prava osoba: ČetGPT sada može da vidi, čuje i govori

OpenAI, startap kompanija poznata po razvoju vještačke inteligencije, objavila je u ponedjeljak nove funkcionalnosti za svoju ČetGPT platformu, uključujući mogućnost glasovne interakcije.

djevojka drži telefon
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U zvaničnom blogu kompanije, OpenAI je izložio kako će ova nova funkcija omogućiti korisnicima da traže bajku za laku noć za svoju djecu ili da riješe neke nedoumice koje imaju. Zanimljivost leži u sposobnosti ČetGPT da generiše ljudski govor tako da zvuči kao prava osoba.

Inovativna funkcionalnost glasovne interakcije ČetGPT “pokreće novi model teksta-u-govor, sposoban da generiše ljudski govor samo na osnovu teksta i nekoliko sekundi uzorka govora”, navodi OpenAI. Kompanija je takođe sarađivala sa profesionalnim glumcima kako bi kreirala pet različitih glasova koji mogu da ožive ovog četbota.

Pročitajte još

Osim glasovne interakcije, OpenAI je predstavio i mogućnost da bot reaguje na tekstualne komande koje uključuju sliku. Na primjer, korisnici mogu slikati sadržaj svog frižidera i pitati ČetGPT da im pomogne da osmisle plan obroka sa dostupnim sastojcima. Takođe je uvedena funkcija “crtačkog alata” koja omogućava korisnicima da fokusiraju botovu pažnju na specifičan dio slike, piše Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije