Biznis

"Vlada svjesno gasi Željeznice Srpske" Javno preduzeće POD PRITISKOM, budžet za ovu godinu još nije uplaćen

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević izjavio je da po planu budžeta Vlade RS za 2023. godinu planirano je 20 miliona maraka za Željeznice RS, rebalansom budžeta taj iznos je smanjen na 10 miliona maraka, ali uplaćeno je samo pet miliona.

željeznička stanica banja luka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Budžetom za 2024. godinu ponovo je planirano 20 miliona maraka, ali kako kaže, ponovo ništa nije uplaćeno.

– Prije 10 dana uputili smo poziv Vladi RS da se organizuje zajednički sastanak oko gorućeg problema na željeznicama jer vlada ne servisira preuzete obaveze, finansiranje željeznica ide iz vlastitih prihoda i to nije dovoljno ni za plate radnika. Zato vlada mora da ispoštuje redovne obaveze. Naš je prijedlog bio da se isplaćuje na mjesečnom nivou. Vlada svjesno gasi Željeznice RS, pogotovo jer povećanje plata u željeznicama se nije događalo, odnosno nije pratilo rast troškova – rekao je Tepavčević.

Dodaje i da će u martu izaći sa konkretnim inicijativama. Biće organizovan okrugli sto na kojem će biti pozvani svi Sindikati u RS, Vlada RS, Privredna komora te Udruženje poslodavaca o položaju radnika u RS.

– Pokušavamo da nađemo rješenja jer Vlada koja je ključni socijalni partner svoju obaveze ne realizuje. Povećanjem najniže plate smo degradirali obrazovanje, stručnost radnika u RS. Jedino je vlada profitirala jer je obezbjedila dodatne prihode u budžet – dodaje Tepavčević.

Daje podršku i sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevik jer se kako kaže bore za opstanak preduzeća.

Pročitajte još

– Neće imati dovoljne količine uglja ukoliko ostane na snazi koncesija pogotovo jer ima još jedna koncesija iz 2013. godine – rekao je Tepavčević.

Povodom najava da će potencijalno doći do poskupljenja struje zbog nedavne presude u korist slovenske elektroprivrede, Tepavčević kaže da imaju garanciju iz Vlade sa neće doći do povećanja električne energije, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije