Biznis

Vladi treba 951,7 miliona KM kredita: Zahtjev upućen Narodnoj skupštini RS, evo gdje je planirano da se pare potroše

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS nalazi se i odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu.

zgrada Vlade rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vlast je tako zacrtala da se odobri zaduživanje u iznosu od 951,7 miliona KM. Ako se na to dodaju kratkoročni zajmovi, onda će iznos ići i preko milijardu maraka.

Način i izvori osiguravanja sredstava mogu biti: emisija obveznica na domaćem finansijskom tržištu, kreditno zaduženje kod domaćih kreditora, kreditno zaduženje, odnosno zajam na međunarodnom finansijskom tržištu.

Plan je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, i to: na domaćem tržištu 141.700.000 KM i na međunarodnom tržištu 810.000.000 KM.

Pročitajte još

NSRS sutra planira odobriti i izdavanje garancija Republike Srpske za zaduženja u 2024. godini do iznosa od 500.000.000 KM, s tim da ukupna izloženost RS po izdatim garancijama ne može biti viša od ograničenja definisanog članom 40. Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem će biti upotrijebljena za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Republike Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS, u cijelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi oko 6,2 milijardi KM tj. 40 odsto BDP-a, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu