Iz našeg ugla

Orbane, šalji i jaja

Niko tako transparentno građanima nije pokazao kako se netransparetno troši njihov novac i kako se guraju u dužničko ropstvo kao aktuelna Vlada Republike Srpske.

Siniša Trkulja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvo su na Banjalučkoj berzi prodali petogodišnje obveznice za 130 miliona KM, a onda su dva, tri dana kasnije donijeli dvije odluke o novim zaduženjima, a ukupan iznos ovog duga je 73,8 miliona KM. Prvo su premijer Višković i ministri donijeli odluku da se zadužimo za 30 miliona evra (58.674.900 KM) kod Izvozno-uvozne banke Mađarske. Godišnja kamatna stopa je pet odsto, a rok otplate 10 godina.

Porazno je obrazloženje koje su naveli, jer kredit je namenjen kako bi se obezbijedila sredstva za pokrivanje budžetskog deficita, ali i za finansiranje jednog dijela ranijeg duga. Kod ove banke iz Mađarske već imamo zaduženje veće od 100 miliona KM, od prije godinu dana.

Odmah nakon ove, i na istoj sjednici, uslijedila je još jedna odluka Vlade o zaduženju. O 63. emisiji petogodišnjih obveznica u vrijednosti od 15 miliona KM.

Nakon svega ovog Vlada RS je donijela odluku kojom je dala saglasnost za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu od pet miliona.

Na sve to oglasila se i ministarka finansija Zora Vidović koja je po prvi put priznala nemoć vlasti, a to nije smjela nikako, bar zbog ovih nam “neprijatelja” sa Zapada: “Naše banke koje imaju strani kapital apsolutno nas ne prate,  a pratile su nas uvijek, to se zbog pritiska međunarodne zajednice ne radi sad”.

Pročitajte još

U međuvremenu, predsjednik je bacao dimne bombe prema Šmitu, prijetio hapšenjem i protjerivanjem, a dogurao za samo dva dana do toga da će štiti njemačkog diplomatu. Naravno, ogromna zaduženja su prošla neopaženo, jer je predsjednik prijetnjama skrenuo pažnju javnosti sa stvarnih problema.

Građani su naučili na duhovite izjave Dodika pa su se smijali, ali uskoro bi mogli i da zaplaču, jer dužničko ropstvo je blizu. Od smijeha do suza kratak je put. To su shvatile i prevarene sindikalne vođe, koji će 29. septembra izvesti radnike na proteste, baš one koji ovu vlast i održavaju u životu.

Možda nećemo više moći ni da kupimo jaja, kako bi se odbranili od nelegalnih i nepoželjnih. Ko zna, vjerovatno će nam Orban pozajmiti svoja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu